Spořitelna mění šéfa. Po deseti letech to bude Čech

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
28. 10. 2010 19:00
Dosavadní šéf Gernot Mittendorfer odchází do představenstva Erste Group

Praha - Generálním ředitelem České spořitelny bude od ledna Pavel Kysilka, dosavadní člen představenstva firmy. Ve funkci nahradí Gernota Mittendorfera, který míří do představenstva mateřské Erste Group.

Pavel Kysilka je od roku 2004 členem představenstva České spořitelny zodpovědným za platební styk, analýzy finančních trhů, bezpečnost, EU Office, IT a projektové řízení. Hrál důležitou roli při integraci České spořitelny do skupiny Erste.

Před nástupem do skupiny Erste Group v roce 1997 zastával různé funkce ve finančním sektoru včetně postu výkonného guvernéra České národní banky v době, kdy byl guvernér Josef Tošovský premiérem úřednické vlády.

V dějinách českého bankovnictví figuruje jako muž, který rozdělil československou měnu. Na přelomu let 1992 a 1993 byl pověřen přípravou a řízením měnové odluky se Slovenskem a zavedením české měny. Již na konci roku 1990 se podílel na vypracování materiálu pro vládu o možných důsledcích rozdělení státu.

Kysilka je také jedním z patnácti členů Národní ekonomické rady vlády (NERV). Mezi její hlavní témata patří stabilizace veřejných rozpočtů, důchodová reforma a způsob zadávání veřejných zakázek. .

Gernot Mittendorfer byl předsedou představenstva a generálním ředitelem České spořitelny od června 2007. V představenstvu Erste Group bude nyní zodpovídat za divizi Podnikové financování a investiční bankovnictví.

Po privatizaci rakouskou Erste Group v roce 2000 řídil Českou spořitelnu Amerčian Jack Stack. Po jmenování do dozorčí rady Erste Bank jej v červnu 2007 vystřídal právě Mittendorfer.

 

Právě se děje

Další zprávy