PPF se tendru o miliardy nevzdá, napadla konkurenty

ČTK ČTK
25. 10. 2010 18:55
Firma napadla kvalifikační předpoklady zájemců o obří zakázku na likvidaci ekologických škod
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Společnost PPF napadla kvalifikační předpoklady konkurentů v miliardovém tendru na likvidaci ekologických škod.

Podnětem se už začal zabývat Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). "Správní řízení, které v současné době vede antimonopolní úřad na základě podání stejné společnosti, se tak protáhne," řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Konsorcium firem vedené PPF vyloučilo ministerstvo financí z tendru podruhé letos v červenci. Sdružení se následně obrátilo na antimonopolní úřad. Ten obratem zahájil správní řízení a nedávno vydal i předběžné opatření, kterým miliardovou zakázku pozastavil. O vyloučení sdružení PPF ze soutěže rozhodl ještě ministr financí Eduard Janota.

Rozhodnutí kabinetu v demisi tehdy kritizoval nastupující premiér Petr Nečas.

Do ekologického tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči jsou dále Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Aktuální podnět zatím ÚOHS šetří samostatně, v případě, že v postupu ministerstva financí najde nějaké chyby, zahájí správní řízení, které pak následně podle Rafaje zřejmě sloučí se stávajícím. Jasné ale je, že se posuzování případu protáhne. Platí také nedávno vydané předběžné opatření, které ministerstvu neumožňuje pokračovat v zadávání zakázky.

"Nyní nelze říci, jak se to celé bude vyvíjet. Podnět musíme prošetřit a nevíme, jak dlouho to bude trvat. Jedná se o tak velkou a veřejně sledovanou zakázku, že každý bod podání budeme pečlivě prošetřovat," uvedl Rafaj.

V průběhu správního řízení má ÚOHS k dispozici podle Rafaje také dva znalecké posudky. Jeden si nechalo zpracovat PPF, druhý ministerstvo financí. Jejich vyznění jsou však vzájemně protichůdná. Proto si ÚOHS nechává zpracovat posudek nový. "Materie je velmi náročná a složitá," dodal k případu Rafaj.

Mnisterstvo financí vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun. Samotnou cenu ministersvo nechce kvůli probíhajícímu tendru zveřejnit.

PPF a tendr - chronologicky:

* 30/09/2010 Obří ekozakázka stojí. Úřad šetří poškození Kellnera

* 11/08/2010 PPF se odvolala proti vyloučení z obřího ekotendru

* 02/08/2010 Mlynář je ve vedení PPF. Kellner ho najal na lobbing

* 02/07/2010 Kellnera vyřadili z megazakázky, Nečase to rozzlobilo

* 12/03/2010 Obří ekozakázka za 115 miliard se odsouvá na podzim

* 11/11/2009 Stát vyhrál první soud o stamiliardový ekologický tendr

* 23/10/2009 O superzakázce rozhodne až další vláda, oznámil Janota

* 11/10/2009 Miliardář Kellner je znovu ve hře o obří ekozakázku

* 18/06/2009 Úřad šetří, proč z tendru za 115 miliard vypadl Kellner

* 23/04/2009 Miliardář Petr Kellner obří státní zakázku nezíská

* 10/02/2009 Boj o 115 miliard začíná, zakázku chce Kellner i J&T

 

Právě se děje

Další zprávy