NWR odložila svou nabídku polskému dolu Bogdanka

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 10. 2010 21:00
Vedení dolu připadá nabídka nízká, Bakalova společnost ale nechce ustoupit.
Vedení polského dolu by chtělo za akcii víc peněz. Ilustrační foto.
Vedení polského dolu by chtělo za akcii víc peněz. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Varšava - Těžařská společnost New World Resources spoluvlastněná českým finančníkem Zdeňkem Bakalou odkládá o několik dní termín zahájení nabídky na odkoupení všech akcií polské uhelné společnosti Bogdanka, stanovený původně na 25. října.

Za důvod odkladu NWR ve svém dnešním sdělení označila rozhodnutí polského úřadu pro finanční dohled, s nímž firma nesouhlasí a žádá o jeho změnu.

Polský úřad požádal NWR, aby zrušila podmínku, která stanoví, že transakce se při získání nejméně 75 procent akcií Bogdanky uskuteční jen s podmínkou, že ji schválí akcionáři NWR. Společnost požádala úřad, aby svůj požadavek přehodnotil, protože odporuje regulaci v Británii, kde má NWR obchodovány akcie, a v Nizozemsku, kde je registrována.

V posledním vývoji tohoto obchodu Bakalova společnost New World Resources oznámila přední polské uhelné společnosti Lubelski Węgiel "Bogdanka", že cenu za  akcie nebude zvyšovat. 

NWR přišla s nabídkou na odkup 75 procent akcií Bogdanky za cenu 100,75 zlotých za akcii na začátku října. Po zveřejnění této nabídky však akcie Bogdanky vzrostly o více než 20 procent a jejich hodnota na burze nabídku NWR překonala asi o pět procent.

Vedení Bogdanky pak vzkázalo do Česka, že nabízená cena za akcii je příliš nízká a že z nabídky NWR neplyne žádný finanční technologický nebo organizační přínos.

To však česká firma odmítá.

"Naše finanční nabídka ve výši 100,75 PLN za akcii je odpovídající a férová a akcionářům společnosti Bogdanka poskytuje okamžitou likviditu i příležitost zhodnotit svoji investici se značným ziskem. Kromě toho se předpokládá, že institucionální investoři budou mít možnost reinvestovat do společného podniku, který bude představovat silnou růstovou platformu pro další regionální konsolidaci, posílenou větší produktovou a geografickou diverzifikací," reagoval na vyjádření předseda představenstva NWR Mike Salamon.

Dodal, že NWR vyjednávání nevzdává a chce i dále pokračovat v komunikaci s vedením Bogdanky "aby v zájmu všech zúčastněných vyjasnili nedorozumění, které se v prohlášení společnosti Bogdanka odrážejí".

 

Právě se děje

Další zprávy