Obžalovaný makléř se oběsil. Soud o krachu Sati začíná

Ekonomika Ekonomika
22. 10. 2010 9:14
Případ zkrachovalého českého makléře: klienti přišli o stovky milionů korun
Soud rozplétá krach dalšího z makléřů, firmy Sati
Soud rozplétá krach dalšího z makléřů, firmy Sati | Foto: Reuters

Praha - Soud začíná rozmotávat případ jedné ze zkrachovalých makléřských společností, v nichž klienti v Česku utopili stovky milionů korun.

Městský soud v Praze však bude soudit pouze dva ze tří členů představenstva bývalé makléřské firmy Sati, protože třetí z obžalovaných spáchal krátce před procesem sebevraždu.

Pavel Svoboda se oběsil v lese u Lhotky na Berounsku, jako první o tom informoval server iHNed.cz. Před soudem tedy stojí jen Jiří Juklíček a Roman Pospíšil.

Svoboda nejspíš nevydržel psychický tlak, kterému byl vystaven poté, co se provalily okolnosti krachu Sati. Největším poškozeným v kauze je OPBH Prahy 2 (podnik kdysi spravující bytový fond), jehož likvidátor makléřům svěřil ke zhodnocení více než 115 milionů korun. Peníze však z účtů společnosti zmizely.

Sati navíc podle obžaloby falšovala účetnictví a posílala klientům falešné výpisy z účtů.

Krach Sati nastal v roce 2004. "Řada obchodů, které makléři prováděli, byla nelogických," popisují případ Hospodářské noviny. Například jeden den nakoupili klientům akcie, které však ještě tentýž den prodali "i s více než dvacetiprocentní ztrátou, ačkoliv šlo o likvidní cenné papíry především Unipetrolu, ČEZu a Českého Telecomu".

Policie navíc nezjistila, že by se přitom makléři obohatili. „Z šetření nevyplynulo, že by měli nějaké závratné majetky," řekl podle iHNed.cz státní zástupce Tomáš Černý. Přitom vyčíslil škodu, kterou prý trojice způsobila, na 165 milionů korun.

Podivnou roli v případu hraje i někdejší Středisko cenných papírů, které bez vědomí majitelů akcií dovolilo Sati vybírat cenné papíry z klientských účtů.

Sati je jednou z mála padlých makléřských firem v tuzemsku. Největším krachem domácího kapitálového trhu je případ KTP Quantum s odhadovanými miliardovými škodami a zhruba 30 tisíci poškozenými. O investice lidé přišli například i u společností Private Investors, Finnex Praha, Komerio či AIB.

 

Právě se děje

Další zprávy