Fortuna získala na burze dvě miliardy, dá je do loterií

Zdeněk John
22. 10. 2010 17:10
Příští rok spustí firma až čtyři nové loterie
Burza má novou akcii - Fortunu
Burza má novou akcii - Fortunu | Foto: Jan Langer

Praha/Amsterodam - Sázková kancelář Fortuna získala za svůj více než třetinový podíl ve firmě, který vrhla na burzu, 78,3 milionů eur (téměř dvě miliardy korun).

Pražská burza zažíla slavnostní ráno, vstup každé nové společnosti je vítanou událostí. Fortuna se zařadí mezi nejvíce obchodované tituly, do takzvaného trhu SPAD.

Fortuna oznámila, že konečná cena akcií, které nabídla v primárním úpisu (IPO) drobným investorům, činí 4,30 euro za kus. První den obchodování se kurz akcie vyšplhal o procento výše, pak mírně korigoval směrem dolů.

První den obchodování skončily akcie o 0,6 procenta nad upisovací cenu, na 106,15 Kč. Objem obchodů podle výsledků burzy překročit 80 milionů.

Zájem a poptávka po akciích společnost "příjemně překvapily", jak napsalo vedení firmy v prohlášení. Ukázalo se, že trh si cení celou sázkovou kancelář na více než 223 milionů eur, tedy v přepočtu přibližně na 5,4 miliardy korun. 

Během primárního úpisu akcií byla nabídnuto více než 18 milionů kusů akcií, což představuje 35 % vydaného kapitálu Fortuny. Nyní se s nimi už bude obchodovat na trhu.

Fortuna má v úmyslu použít čistý výnos z prodeje akcií ke spuštění loterie v České republice.

"Chceme je ujistit, že jsme jako management připraveni v nadcházejících letech maximálně zhodnotit jejich investici. Uvedení akcií na trh nám přinese kapitálový základ pro úspěšné spuštění loterie, jež je jedním z našich klíčových rozvojových projektů v České republice," uvedl Jiří Bunda, šéf představenstva Fortuny.

Už příští rok chce Fortuna spustit až čtyři nové hry, které se mají odlišovat od jejich hlavní konkurence, hry sportky společnosti Sazka.

Oficiální začátek obchodování na Burze cenných papírů Praha se očekává 27. října 2010 a na Varšavské burze cenných papírů 28. října 2010. Do té doby se Fortuna obchoduje ve zvláštním režimu.

Fortuna je lídrem na trhu kurzových sázek ve střední a východní Evropě (měřeno objemem přijatých sázek na pobočkách). Původně česká společnost, u jejíhož zrodu byl černý bookmaker Michal Horáček, byla založena v roce 1990 a se postupně rozrostla v mezinárodní skupinu působící rovněž na slovenském a polském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy