Firma zničila les exhalacemi, zaplatí. Trvalo to 13 let

Tomáš Fránek
20. 10. 2010 11:40
Otrokovická teplárna se bránila u Nejvyššího soudu, za zničený les nechtěla platit
Foto: Lesy ČR

Brno - Teplárna Otrokovice je jednou z prvních firem v Česku, které musí zaplatit, že exhalacemi poničily les.

Po třinácti letech od chvíle, kdy byla spočítána škoda na lesích v okolí Otrokovic, o tom rozhodl Nejvyšší soud. Ten posuzoval dovolání firmy, která tvrdila, že jde o zásadní právní spor, který dosud v Česku nemá jednotné řešení.

O tom, že firma musí zaplatit přes 65 tisíc korun za zničení lesa z roku 1997, rozhodl Krajský soud ve Zlíně. Peníze měly dostat Lesy České republiky. Právě 65 tisíc korun byla škoda, kterou podle odborného posudku státní lesy tratily na menším růstu nových stromů, snížení ceny vytěženého dřeva a předčasného vykácení stromů kvůli vypouštěnému oxidu siřičitému z teplárny.

Je to zásadní spor

Teplárna, kterou nyní vlastní společnost E.On, se ale proti verdiktu dovolala k Nejvyššímu soudu. "Jde o otázku zásadního právního významu, jedná o otázku, která je odvolacími soudy nebo dovolacím soudem rozhodována rozdílně," uvedli zástupci teplárny.

Podle firmy není možné poškození lesů připočítat pouze fungování velkých průmyslových podniků, ale jsou i podstatnější příčiny, které vedou k poškozování. "Jde o klimatické podmínky, nesprávný způsob hospodaření Lesů ČR, ozón, sucho, déšť, doprava," uvedli zástupci firmy.

Podle zástupců Teplárny se nedá vypočítat škoda na lesích z vypouštěných exhalací v roce 1997, škoda na stromech mohla být totiž způsobena za mnohem delší časové období.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Petrem Vojtkem ale potvrdil, že firma musí za zničené lesy zaplatit.

Správně určená cena

Soudci potvrdili, že stát (Lesy ČR) má nárok na to uplatňovat nárok na náhradu škody. A podle soudců je v pořádku i znalecký posudek Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, který určuje rozsah škod za pomoci modelu využívající data za jeden rok.

"Nelze za událost, z níž škoda opakovaným poškozováním lesních porostů exhalacemi vznikla, považovat každodenní působení exhalací na lesní porosty, nýbrž výsledek tohoto působení, který se v určitém časovém úseku projevil. Proto se rozsah škod určuje za období jednoho kalendářního roku," uvedli soudci s tím, že jde dosud o nejpřesnější metodu při určování míry zničení lesa.

Soudci neuznali ani argumenty firmy, podle které lesy daleko víc než průmysl ničí například klimatické změny nebo špatné hospodaření. Podle soudců soud ve Zlíně dostatečně všechny argumenty vyhodnotil a posoudil a dovolání firmy proto musí odmítnout.

 

Právě se děje

Další zprávy