Fortuna nabídne zisk 5-7 % ročně. A útok na Sazku

Investiční web
18. 10. 2010 15:00
Jaká je férová cena za akcie Fortuny, které v pátek vstoupí na burzu v Praze?
Fortuna je často vidět při fotbale. Sponzoruje hned několik špičkových klubů, pořádá zimní turnaj pro prvoligové týmy
Fortuna je často vidět při fotbale. Sponzoruje hned několik špičkových klubů, pořádá zimní turnaj pro prvoligové týmy | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Naděje až na sedmiprocentní roční zhodnocení vašich peněz, ale také riziko, že hlavní trumf - chystaný útok na Sazku v podobě nové loterie - nemusí vyjít. Tak většinou odpovídají analytici na otázku, zda koupit či pominout nejnovější přírůstek na burze v Praze, akcie sázkové společnosti Fortuna.

Kotační výbor burzy už rozhodl o přijetí akcií Fortuna Entertainment Group na hlavní trh označovaný jako SPAD. oznámila burza na svých stránkách. Fortuna se tak ocitne ve vybrané společnosti dalších firem jako třeba NWR, Unipetrol, ČEZ, Komerční banka či CETV (majitel Novy).

Parket pražské burzy bude o nováčka bohatší od pátku 22. října. Akcie Fortuny mohou až do čtvrtka žádat ve zvláštním režimu - v takzvaném primárním úpisu akcií (IPO) - už také drobní investoři.

Klíčové pro rozhodování, zda koupit Fortunu hned na počátku, je samotná upisovací cena, ale samozřejmě i budoucí vize růstu firmy.

Jaké příležitosti, ale i nástrahy vidí v akciích Fortuny například Michal Stupavský, portfoliomanažer z investiční společnosti Conseq? A za jakou cenu se mu zdají akcie Fortuny "férově" oceněny?

Fortuna Entertainment Group N.V. (Fortuna) je přední společností v oblasti sportovních sázek v Česku, Slovensku a Polsku. Jejím vlastníkem je finanční skupina Penta. Majoritní vlastník nabízí 13,83 milionu stávajících akcií a 2 miliony nových akcií, což odpovídá 35procentnímu podílu na společnosti.

Maximální cena: 4,5 euro za kus

Akcie se budou obchodovat nejen na pražské, ale i na varšavské burze. V Praze by mělo obchodování začít ve středu 27. října. Oficiální cenové pásmo, v rámci kterého mohou investoři podávat své objednávky, bylo stanoveno na 3,5 až 4,5 EUR za jednu akcii.

Jaké jsou výhody Fortuny?

*Velmi vysoká ziskovost odpovídající výnosnosti vlastního kapitálu (ROE) nad úrovní 30 %.
* Vysoká a stabilní tvorba cashflow.
* Byznys nevyžadující velké investiční výdaje.
* Vysoký očekávaný dividendový výnos ve výši kolem 5 až 7 %.
* Výrazný růstový potenciál v oblasti internetového sázení v Polsku.
* Výrazný růstový potenciál v plánované loterii v Česku.
* Konvergenční příběh k západní Evropě z hlediska nižší životní úrovně a poměru kurzových sázek na hlavu v regionu střední Evropy.

Ale příběh Fortuna má i své nevýhody. Jaké? Čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy