Každý měsíc ušetříme v průměru 2659 Kč, zjistil průzkum

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 10. 2010 12:14
Pravidelně spoří 67 procent Čechů, nejvíce důvěřují stavebnímu spoření.
Nejvíce lidí uspoří měsíčně 1000 až 2500 korun, ale přibývá i těch, kdo dávají stranou přes 5 tisíc.
Nejvíce lidí uspoří měsíčně 1000 až 2500 korun, ale přibývá i těch, kdo dávají stranou přes 5 tisíc. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Namísto bezbřehého utrácení dávají Češi přednost zodpovědnému spoření. Toto konstatování vyplývá z průzkumu, který si zadala banka, která o spoření Čechů musí něco vědět - ErsteGroup, majitelka České spořitelny, u níž má běžný účet nejvíc klientů. Podle průzkumu si nějaké peníze dává stranou každý měsíc 67 procent lidí.

Češi jsou tak podle výsledku průzkumu spořivější než například Rakušané. Z nich pravidelně spoří asi 60 procent. ErsteGroup zjišťovala také chování obyvatel Ukrajiny - ti však nejsou zrovna přeborníky v myšlení na zadní kolečka. Pravidelně spoří jen 29 procent z nich.

Kromě 67 procent pravidelně spořících Čechů ještě 51 procent z nich ukládá do rezervy peníze vždy, když jim zbudou nějaké navíc. Pravidelnému ukládání určité sumy jsou nakloněny spíš ženy, které jsou také opatrnější při utrácení.

Nejčastější formou ukládání peněz je v Česku stavební spoření, které využívá 52 procent střádalů, následuje spořící knížka nebo spořící účet, který si vybralo 39 procent lidí. S velmi malým rozdílem obsadilo třetí pozici v popularitě životní nebo kapitálové pojištění, které využívá 38 procent lidí, šestatřicet procent dává přednost státem podporovanému penzijnímu pojištění.

Navíc se zdá, že na zadní kolečka myslí lidé i v krizi stále víc. Průměrná částka, kterou si Češi měsíčně dávají stranou, se od loňského roku zvýšila o 219 korun a dosáhla 2659 korun.

Navíc se od roku 2009 o 4 procenta zvýšil počet těch, kdo měsíčně uspoří víc než 5 tisíc korun. V současnosti si tak vysokou částku ukládá pravidelně 15 procent dotázaných, třetina lidí však spoří mezi tisícikorunou a 2 500 korunami měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy