Obří areál v Brandýse má za 340 milionů magnát Vítek

Radek Pecák Karel Toman, Radek Pecák
13. 10. 2010 16:51
Rozdíl mezi vyvolávací a konečnou cenou dosáhl 20 procent
Továrna Continental Automotive v Brandýse nad Labem
Továrna Continental Automotive v Brandýse nad Labem | Foto: Naxos

Praha - Za 340 milionů korun se nakonec prodal obří tovární komplex v Brandýse nad Labem. Jde tak o vůbec největší nedobrovolnou dražbu v České republice. Vyvolávací cena byla 284 350 000 korun.

Areál blízko Prahy vydražila jedna ze společností kontrolovaná realitním magnátem Radovanem Vítkem, o kterém server motejlek.com specializující se na mapování tuzemských miliardářů napsal, že je pátým nejbohatším Čechem. Areál dala do dražby německá banka Eurohypo, která propadl jako zástava.

O areál podle společnosti Naxos, která dražbu pořádala,  projevilo zájem více než třicet potenciálních investorů. Areál je v současnosti pronajatý společností Continental Automotive Czech Republik. Užitná plocha představuje 31 120 metrů čtverečních a souhrnná výměra jeho pozemků činí téměř 90 000 m2.

Dražby areálu se zúčastnili čtyři zájemci. Konečná cena byla dosažena po devíti příhozech.

"Dražba splnila naše a předpokládám, že i klientova očekávání. Rozdíl mezi nejnižším podáním a cenou dosaženou vydražením je 20%, a to lze jistě označit za úspěch. Zároveň věřím, že věřitelé si uvědomí, že nedobrovolná dražba je  nejefektivnějším způsobem uspokojení pohledávek a to nejen těch malých v řádu stovek tisíc, či jednotek milionů, ale i těch které dosahují řádů desítek, či stovek milionů korun, tak jak tomu bylo v tomto případě," řekl obchodní ředitel  Naxosu Libor Nevšímal.

V areálu sídlí výrobce dílů pro škodovky

Brandýský areál se nachází v průmyslové zóně na jižním okraji města jeden a půl kilometru od dálnice Praha - Mladá Boleslav. Kromě rozsáhlých vlastních pozemků čítá tři velké výrobní haly, dvě haly skladové a stejný počet administrativních budov. V areálu je také 618 míst pro osobní automobily a nechybějí tu ani rozsáhlé manipulační a odstavné plochy pro nákladní automobily.

Atraktivní pro zájemce byl mimo jiné čistý roční výnos z nájmu představující 49 milionů korun. Návratnost se tak pohybuje kolem šesti let, což je podle Nevšímala skvělá investiční příležitost.

Podle Nevšímala bude takovýchto nedobrovolných dražeb  příbývat, což je důsledek doznívající inanční krize, kdy se investorům nedostává peněz na některé projekty a banky proto posílají zástavy úvěrů do dražby.

"Není to ale bezvýhradně tak. Konkrétně tento případ myslím nemá s krizí nic společného," dodal. Majitelem areálu v Brandýse je firma Cambados, která měla problémy se splácením úvěru. Věřitel, německá banka Eurohypo, ho proto poslala do dražby.

 

Právě se děje

Další zprávy