Půlka firem platí faktury až po termínu,i když je delší

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 10. 2010 12:29
Krize prodloužila dobu splatnosti faktur, ale 49 procent jich firmy platí až po termínu.
Zpožděné platby naštěstí firmám nepůsobí větší potíže. Ilustrační foto.
Zpožděné platby naštěstí firmám nepůsobí větší potíže. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Platit účty včas nepatří zrovna k silným stránkám českých firem. Přestože se v letošním době prodloužila předepsaná doba splatnosti faktur ze 33 dní v loňském roce na 46 dní letos na podzim, stále ještě téměř polovina plateb odchází až po vypršení předepsaného termínu.

Ve svém průzkumu to zjistila pojišťovna Atradius, která pravidelně zveřejňuje analýzu platební morálky.

Průměrná doba zaplacení faktur se od loňska o jeden den zkrátila na průměrných 41 dní. Zároveň průzkum zjistil, že 49 procent všech faktur je uhrazeno se zpožděním. Dobrá zpráva je, že i když dvě třetiny respondentů se shodly na tom, že se platby zpožďují bez předchozího varování, obvykle tento skluz nemívá dopad na finanční stabilitu firmy.

"Razantně se prodloužila předepsaná doba splatnosti, a to z 33 na 46 dnů, jako důsledek dopadu recese na podnikatelské prostředí. Nejčastěji zmiňovanými důvody pro prodloužení splatnosti jsou 'standardní platební podmínky' nebo 'vyjednávací schopnosti zákazníka'," uvedla Markéta Stržínková, ředitelka Atradius pro Českou republiku.

Pokud měly zpožděné platby nějaký vliv na věřitele, pak to bylo nejčastěji posunutí plateb vlastním dodavatelům.

Tyto výsledky jsou podle pojišťovny uspokojivé. "Trh se začíná po prodělané recesi pomalu zotavovat, o čemž svědčí i množství poptávek po pojištění pohledávek k nově uzavřeným zakázkám," dodala Stržínková.


 

Právě se děje

Další zprávy