Proč si koupit Fortunu? Bude platit jako ČEZ či tabák

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
12. 10. 2010 8:42
Na burzu míří další dividendový titul, ukázala prezentace Fortuny
Fortuna sponzoruje pražskou Spartu
Fortuna sponzoruje pražskou Spartu | Foto: Jakub Šafránek

Praha - Sázková společnost Fortuna se bude snažit na pražské burze prosadit jako dividendový titul. Nemá žádné skladové zásoby ani materiál, získává jen hotovost, kterou plánuje jednou ročně vyplácet akcionářům ve formě dividend.

Na ně hodlá dávat 70 až 100 procent čistého zisku. Při maximální upisovací ceně, která byla stanovena na 4,5 EUR, by to odpovídalo dividendovému výnosu z loňského zisku zhruba 7 procent.

Fortuna se tak na pražské burze připojí k dalším akciím, které jejich vlastníci drží především proto, že z nich každý rok prav idelně dostávají dividendu - například ČEZ, Telefonica 02, nebo Philip Morris.

Strategie Fortuny

Změna zákonů

Klíčová pro úspěch firmy bude očekávaná změna legislativy v Polsku, která by měla umožnit Fortuně nabízet online sázky. Změna je podle managementu plánována v první polovině roku 2011. Zatím je Fortuna v Polsku přítomná pouze sítí distribučních prodejen. Online sázky vzrostly loni v ČR meziročně o 50 procent.

Organický růst

Prioritou bude organický růst na současných trzích, kterému dává firma přednost před expanzí. Především se jedná o rostoucí počet obchodních míst, nejvyšší prioritu však má ziskovost.

Aktivně se podílet na tvorbě legislativy

Nová legislativa a regulace v oblasti online obchodování, daní a regulace offshore internetových sázek.

Nová loterie v ČR

Fortuna plánuje nabízet v České republice nově i loterii, což dělá na trhu nyní pouze Sazka. Mělo by se jednat o velmi ziskovou oblast, marže hrubých výher dosahuje dle odhadu managementu 40 až 50 %, zatímco u sportovních sázek (které nyní Fortuna nabízí) je to kolem 15 až 20 %.

Fortuna se bude snažit získat do 5 let 20tiprocentní  podíl na loterijním trhu. Strategií v oblasti loterie bude nabízet jiné produkty, zaměřit se na nové segmenty zákazníků a přijít s něčím jiným než Sazka.

Pokud se drobný akcionář bude chtít zúčastnit valné hromady, musí zajet do Amsterdamu, kde je firma registrována pod jménem Fortuna Entertainment N.V.

Mezi hlavní rizika, zmíněná na prezentaci pro drobné investory, patří vývoj budoucí legislativy v oblasti online sázek v Polsku a budoucí vývoj projektu loterie v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy