Ekonomové mají Nobelovku za studium nezaměstnaných

Karel Toman
11. 10. 2010 13:40
Štědré dávky lidem bez práce zvyšují nezaměstnanost, plyne prý z teorie laureátů
Peter Diamond, nositel nobelovy ceny za ekonomii za rok 2010.
Peter Diamond, nositel nobelovy ceny za ekonomii za rok 2010. | Foto: Massachusetts Institute of Technology

Stockholm - Nobelovu cenu za ekonomii za rok 2010 získali Američané Peter Diamond a Dale Mortensen spolu s britsko-kyperským občanem Christopherem Pissaridesem.

Ocenení získali za svou analýzu trhů, uvedla dnes Královská švédská akademie věd.

Laureáti podle Akademie vytvořili teorii, podle níž je možné vysvětlit otázky typu "Proč je tolik lidí nezaměstnaných, zatímco ve stejné době se otvírá velké množství pracovních míst?" nebo "Jak může ekonomická politika státu ovlivnit nezaměstnanost?"

Jejich teorie je přitom podle hodnotitelů aplikovatelná nejen na pracovní trh.

Nabídka hledá poptávku, zn. nejlépe bez tření

Podle této teorie se na trhu mezi kupci a prodejci nevytvářejí okamžité vzájemné kontakty. To se týká například i zaměstnavatelů hledajících zaměstnance a naopak nezaměstnaných hledajících práci.

Aby se vzájemně jejich potřeby potkaly, vyžaduje to čas a zdroje, což vytváří na trhu "tření". Na takových trzích pak poptávka některých kupujících nebude uspokojena, zatímco někteří prodávající neprodají tolik, kolik by chtěli.

Tak vznikají na trzích práce zároveň volná místa i nezaměstnanost. Vyhledávací teorii však ekonomové úspěšně aplikovali na několik oblastí včetně realitního trhu.

Peter Diamond analyzoval základy vyhledávacích trhů, Mortensen s Pissaridesem pak teorii rozšířili na pracovní trhy.

Podle poroty nám jejich teorie pomáhá chápat, jak regulace a hospodářská politiky ovlivňuje nezaměstnanost, volná pracovní místa a platy a může se vztahovat i na výši podpory.

Ve štědřejších státech se práce hledá déle

"Jedním ze závěrů je, že štědřejší podpora v nezaměstnanosti přispívá ke zvyšování nezaměstnanosti a delším vyhledávacím časům," píše Švédská královská akademie věd.

Peter Diamond se narodil roku 1940 v New Yorku a působí na massechuttském technologickém institutu. O rok starší Dale Mortensen se narodil v oregonském Enterprise a v současné době pracuje na Northwestern University ve městě Evanston v ameriském státě Illinois.

Pissarides se narodil roku 1948 v kyperské Nicosii a přednáší na London School of Economics and Political Science.

Vloni cenu získala jediná žena, Američanka Elinor Ostromová za analýzu efektivního ekonomického řízení místních zdrojů bez vlivu centrální vlády či privatizace.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy