Inflace je na dvou procentech. Žádné drama se nekoná

Ekonomika Ekonomika
11. 10. 2010 9:22
V září klesaly ceny zájezdů a také pohonných hmot
Ceny potravin mírně narostly
Ceny potravin mírně narostly | Foto: Albert

Praha - O jednu desetinku procenta zrychlila svůj růst meziroční míra inflace. V září dosáhla úrovně dvou procent, zatímco v prázdninových měsících byla 1,9 procenta. Informaci o tom přinesl Český statistický úřad. 

V meziměsíčním srovnání spotřebitelských cen v porovnání se srpnem spotřebitelské ceny klesly o 0,3 procenta. Stalo se tak díky levnějším letním zájezdům, některým potravinám a pohonným hmotám.

"Děje se tak plně v souladu s naším odhadem a prakticky v souladu s tržním očekáváním, takže by trh reagovat na údaj neměl. Mírným překvapením byl průměrný nárůst cen potravin o 0,1 % m/m," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Inflace neporoste ani příští rok

Podle něho je ce cenová hladina v ČR velmi stabilní a inflace tudíž nízká.

"Koncem roku lze očekávat meziroční míru inflace kolem 2,4 %. Příští rok pak přinese nárůst cen energií a obecně regulovaných cen a také administrativní opatření jako DPH. I přes to a přes určitý růst cen komodit na světových trzích by v ČR mělo příští rok přetrvat nízkoinflační prostředí, jelikož spotřebitelská poptávka je slabá a silná koruna bude pravděpodobně dál pomáhat cenový růst krotit. Průměrná míra inflace by tak v příštím roce měla jen lehce přesáhnout dvouprocentní inflační cíl ČNB," dodává Brožka. 

 

Právě se děje

Další zprávy