Kampaň na levné léky přijde draho. Stát zaplatí pokutu

Tomáš Fránek
8. 10. 2010 15:22
Antimonopolní úřad zrušil zakázku, kterou vypsal Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Státní ústav pro kontrolu léčiv musí znovu vypsat veřejnou zakázku, ve které bude hledat firmu zajišťující kampaň k cenám léků a jejich úhradám v Česku.

Při první pokusu zadat zakázku zveřejněném jak v českém registru, tak v databázi Evropské unie, totiž úřad porušil zákon.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zakázku na základě stížnosti neúspěšného uchazeče začal prošetřovat. Kromě nového vypsání zakázky musí úřad uhradit i 30 tisíc korun za náklady celého řízení.

Jak jste hodnotili?

Na antimonopolní úřad se obrátila společnost Asagraph, podle které nebyla jasné, na základě jakých kriterií vlastně zástupci Státního úřadu pro kontrolu léčiv zakázku hodnotili.

"Úřad přezkoumal případ ve všech vzájemných souvislostech, po zhodnocení všech podkladů, zejména zadávací dokumentace, vyjádření účastníků řízení, obsahu podaných nabídek a na základě vlastního zjištění konstatuje, že zadavatel při zadávání veřejné zakázky nepostupoval v souladu se zákonem," uvedl v rozhodnutí úřadu jeho místopředseda Kamil Rudolecký.

Podle úřadu nebylo jasné, na základě čeho vlastně úřad nabídky firem hodnotil. "Neuvedl například, kterou mediální formu či vlastnosti daného média upřednostňuje a na co klade největší důraz, aby byla co nejlépe konkretizována představa o nejvhodnější nabídce," rozhodl antimonopolní úřad.

"Vzhledem k tomu, že v šetřeném  případě zadavatel nedodržel postupy stanovené zákonem a tyto nezákonné postupy mohly podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, rozhodl Úřad o zrušení zadávacího řízení," uvedl Rudolecký v rozhodnutí.

Změní se poměry?

Právě veřejné zakázky patří v Česku mezi oblasti, kde se o korupci mluví často. A státní a městské úřady porušují zákony pravidelně.

V uplynulých týdnech tak třeba předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil pokutu 200 000 korun Krajskému soudu v Brně za výstavbu justičního paláce, pokuty dostaly města Zlín nebo Turnov.

Vláda slibuje, že se na situaci ve veřejných zakázkách zaměří. V roce 2009 bylo podle premiéra Petra Nečase na veřejných zakázkách vyplaceno 630 miliard korun. Pokud by se ušetřila dvě procenta, jde o 13 miliard, tedy o částku srovnatelnou se škrtem v mandatorních výdajích státu, uvedl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy