Audit řeckých financí Evropu zaskočil. A znovu nemile

Karel Toman
7. 10. 2010 15:38
Schodek a dluh máte větší, místy o dost, varovala EU Řecko v den stávky
Řečti řidiči kamionů protestují před parlamentem proti vládním škrtům.
Řečti řidiči kamionů protestují před parlamentem proti vládním škrtům. | Foto: Reuters

Brusel/Athény - První výsledky hloubkového auditu řecké ekonomiky, který provedla Evropská unie, přinesl podle odpovědných úředníků překvapení. A opět nepříjemné.

"Řecký deficit a hodnota dluhu budou revidovány směrem vzhůru, čísla budou vyšší," sdělil ve středu na tiskovém brífinku Amadeu Altafaj Tardio, mluvčí eurokomisaře pro ekonomiku Olliho Rehna. "Některá půjdou nahoru prudce," dodal.

Před rokem, kdy se po volební výměně vedení země ukázalo, že dluh státu je větší, než dosud oficiální statistiky uváděly, strhlo podobné překvapení Evropu do dluhové krize a dokonce i na pokraj rozpadu.

"Nedorozumění" v účtech trvají

Napětí kolem dluhu periférie eurozóny přitom v posledních týdnech opět narůstá.

Audit řeckého hospodaření provádí pro EU přímo na místě agentura Eurostat. Evropská komise totiž v dubnu označila Řeckem poskytnutá data za nespolehlivá.

Potřebné pravomoci ke kontrole státních účetních knih získali auditoři 19. srpna a od té doby podle Tardia proběhlo v Athénách několik šetření. "Po poslední návštěvě však začalo být zřejmé, že některé chyby a nedorozumění přetrvávají," citoval mluvčího server EUbusiness.

Řecký ministr financí den před Tardiovým prohlášením oznámil, že rozpočtový deficit Řecka za rok 2009 vzroste po revizi na 14 procent HDP, tedy asi o 0,4 %.

Vztyčený prst Evropy v den řecké stávky?

Podle něj to nebude mít zásadnější vliv na schodek hospodaření roku letošního. V pondělí zveřejněném návrhu rozpočtu počítá řecká vláda pro příští rok s deficitem 7,8 %, což je optimističtější číslo, než 8,1 %, který po Řecku požadovala EU a Mezinárodní měnový fond, na jejichž půjčkách ve výši 110 miliard euro je teď země závislá.

Varování Evropské komise, že řecké účty, jsou na tom hůř, než se zdá, přišlo ve stejný den, kdy řečtí státní zaměstnanci vstoupili do další 24 hodinové stávky. Ta byla namířena právě proti tvrdým úsporným opatřením řecké vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy