Žádné fotky se striptéry. MS v basketu prý dluh neudělá

Karel Toman
6. 10. 2010 14:50
Účet za šampionát zveřejní organizátoři 21. října, v mínusu podle nich neskončí
Foto: Reuters

Praha - Skončíme na nule, ujišťují organizátoři nedávno skončeného mistrovství světa v košíkové žen.

Opakování stomilionového manka, kterým pro daňového poplatníka skončil rozpočet lyžařského šampionátu v Liberci, nebo dokonce obdoba skandálů s fotografiemi, na nichž je hlavní organizátorka lyžařského šampionátu Kateřina Neumannová zachycena se striptéry, podle nich u basketbalu nehrozí.

Jakou měrou se na zhruba 150 milionovém účtu za basketbalové mistrovství podílel stát a jeho podniky, zatím není přesně jasné. Svůj finanční podíl na akci zatím poodhalila pouze Česká pošta, jeden ze sponzorů z řad státních či polostátních firem.

Účet bude na stole 21. října

"Upřesňovat zatím nic nebudeme, 21. října bude zasedat výbor České basketbalové federace, kde se bude probírat závěrečná zpráva o hospodaření. Na základě toho bude tisková konference, kde to všechno bude zveřejněno," řekl šéf organizačního výboru šampionátu Stanislav Křiváček.

"Jsme tak domluveni, máme k tomu své důvody," doplnil organizátor, který tvrdí, že jeho tým chce předejít zbytečným spekulacím, kterých se obává právě v souvislosti s nechvalně známým koncem libereckého lyžařského mistrovství.

To skončilo se stomilionovým dluhem navzdory rozpočtu 623 milionů a dvěma miliardám státních investic do infrastruktury.

MS v basketbalu žen v číslech

  • Rozpočet MS: 150 milionů
  • Platících diváků: 153 tisíc
  • Ceny vstupenek: 60-300-1500 Kč
  • Platba za pořádání akce federaci FIBA: 50 milionů
  • Dotace z veřejných zdrojů: 30 milionů
  • Příjem z TV a reklam: 0 (veškeré příjmy inkasuje FIBA)
  • Rozpočet ČBF: 50 mil./rok

Zdroj: deník Sport

"Všechno dostanete černé na bílém, až to bude hotovo. Stoprocentně ale platí, že mistrovství skončí na nule," potvrdil Křiváček.

Podle deníku Sport se celkový rozpočet mistrovství pohybuje kolem 150 milionů korun. Na samotnou organizaci šlo 100 milionů, zbytek pak jako poplatek za pořádání šampionátu mezinárodní basketbalové federaci FIBA.

Pokladně pomohla vysoká návštěvnost

Rozpočet sice nečekaně o pět milionů navýšila prémie 200 tisíc pro každou členku stříbrného týmu a realizační tým. Podle organizátorů ale tento nepředpokládaný výdaj pohodlně pokryjí zisky z neečekaně vysoké návštěvnosti, která s celkem 153 tisíci diváky předstihla návštěvnost posledního mistrovství v Brazílii o 60 procent.

Jediný ze státních podniků figurujících na seznamu sponzorů šampionátu, který poodhalil svůj finanční příspěvek na jeho pořádání , je zatím Česká pošta.

"Česká pošta uzavřela s Českou basketbalovou federací smlouvu o výměně reklamního prostoru," sdělila mluvčí pošty Marta Selicharová. "Smlouva se týká podpory českého basketbalu, a to například Českého poháru mužů, Českého poháru žen či dalších aktivit a samozřejmě do ní spadá i Mistrovství světa v basketbalu žen," dodala mluvčí, podle níž činí plnění smlouvy pět milionů korun ročně po dobu dvou let.

Energetická společnost ČEZ, další podnik se státním podílem ale podrobnosti o svém příspěvku na mistrovství neuvedl. "Je to obchodní tajemství vyplývající z uzavřené smlouvy," sdělil mluvčí firmy Ldislav Kříž, podle kterého to bylo přání pořadatele.

Dalšími sponzory akce z řad státních firem byly podle webových stránek mistrovství firmy Mero, Lesy ČR a Budějovický Budvar.

"Finanční částku nesdělíme, odpovídá ale naší pozici produktového partnera," řekl za Budvar mluvčí Petr Samec.

 

Právě se děje

Další zprávy