Britové ochutnají zelenou, Stock ji začne vyvážet

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
6. 10. 2010 12:22
Český zelený likér bude dobývat ostrovní království.
Stock soudí, že zelená Britům zachutná, na základě jejich spotřeby absintu. Ilustrační foto.
Stock soudí, že zelená Britům zachutná, na základě jejich spotřeby absintu. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Plzeň - Oblíbená specialita českých hospod, peprmintka nazývaná pouze „zelená", v nejbližší době oživí nabídku nápojů ve Velké Británii.

Plzeňská likérka Stock, která peprmintku vyrábí, oznámila, že nápoj začne vyvážet právě do ostrovního království, krom toho se chce zaměřit na jihovýchod Evropy. Zatím si "zelenou" mohli vychutnat jen Slováci.

Volba Velké Británie jako cílové země pro rozšíření exportu není náhodná. Zelená Božkov Peprmint získala na soutěžích v Británii dvě ocenění a navíc se na ostrově dobře prodává například absint a další speciality, kterým se v jiných zemích příliš nedaří.

 

"Požádali jsme o pomoc naši mateřskou společnost Stock Spirits Group, která má v Británii řadu kontaktů v segmentu gastronomie i maloobchodu. Z prvních průzkumů trhu vyplývá, že peprmintka má šanci uchytit se v pubech ve velkých městech," uvedl šéf Stocku Petr Pavlík.

Češi ve své oblibě zelené nijak nepolevují. Loni se její prodej zvýšil asi o desetinu na 1,7 milionu litrů, v předchozích letech však meziročně její spotřeba rostla o víc než 16 procent. Zelená je v gastronomii šestou nejprodávanější značkou v Česku.


 

Právě se děje

Další zprávy