Experti: Česká ekonomika poroste rychleji než eurozóna

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 10. 2010 18:52
Německý vývoj eurozóně nestačí, táhnou ji dolů jižní státy, tvrdí studie Ernst
Růst severní části eurozóny vyvažují problematické jižní ekonomiky - zejména Řecko a Španělsko
Růst severní části eurozóny vyvažují problematické jižní ekonomiky - zejména Řecko a Španělsko | Foto: Reuters

Praha - Ekonomika zemí platících eurem sice rychle roste, tempo ale nemá šanci udržet, tvrdí experti z poradenské společnosti Ernst&Young.

Díky výsledkům německé ekonomiky byla předpověď růstu pro eurozónu přehodnocena na 1,5 procenta, pro příští rok se předpovídá mírné zpomalení růstu na 1,4 procenta.

"Důsledky ohlášených škrtů ve státních výdajích a zvýšení daní se v Evropě teprve naplno projeví, což nasvědčuje tomu, že export pravděpodobně nebude tak velkou hnací silou oživení, jak se původně doufalo," uvedl Jan Fanta, partner oddělení podnikového poradenství Ernst & Young v České republice.

Nezaměstnanost v eurozóně má navíc podle odhadů dál růst nejspíše až do poloviny příštího roku.

Česko si povede lépe

Ohledně dalšího vývoje samotné české ekonomiky jsou odborníci optimističtější.

Vzhledem ke klesající nezaměstnanosti, rostoucí poptávce i růstu maloobchodních tržeb bude podle nich růst v Česku nejspíš pokračovat i ve třetím čtvrtletí.

"Vzhledem k tomu, že Česká republika udržuje pevnější vztahy s Německem a dalšími tradičními státy Evropské unie, jejichž hospodářské výsledky s největší pravděpodobností předčí výsledky eurozóny jako celku, předpokládáme, že HDP České republiky letos poroste o relativně solidní 2 procenta, a tento růst v roce 2011 zrychlí na téměř 3 procenta a v letech 2012-2013 na 4 až 4,5 procenta," odhadl Fanta.

Mračna z jihu

Ani růst německé ekonomiky však podle odborníků neochrání celou eurozónu před negativními vlivy, které na ni působí. Proto předpovídají, že vývoj ve druhé půli letošního roku znovu prudce klesne a na nízké úrovni dál zůstane.

Silný růst některých zemí totiž nedokáže vyvážit negativní vliv jižních států eurozóny - zejména Řecka a Španělska. V budoucnu se přitom rozdíl mezi severní a jižní částí zóny ještě zvýší.

Společnosti nejspíš ještě o něco odloží nejen nové investice, ale i přijímání nových zaměstnanců. A šetřit budou podle Ernst&Young i spotřebitelé.

"I přes pozitivní zprávy ve druhém čtvrtletí 2010 zůstávají firmy v mnoha oblastech Evropy, co se týče krátko- až střednědobého výhledu, pesimistické a nadále se obávají investovat či přijímat nové zaměstnance. Možná až v roce 2015 se obchodní aktivity dostanou na úroveň, které dosahovaly před recesí," dodal Mark Otty, vedoucí partner Ernst & Young pro region EMEIA (Evropa, Střední východ, Indie a Afrika).

 

Právě se děje

Další zprávy