Krize opouští podniky, zato drtí běžné Čechy

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 10. 2010 11:51
I když firmy už se z útlumu vzpamatovávají, stále více lidí nezvládá své dluhy.
Nedobrovolných dražeb je čím dál víc.
Nedobrovolných dražeb je čím dál víc. | Foto: Petr Protivánek

Brno - Vlna ekonomické krize už se sice přes českou ekonomiku přelila, zatímco se ale podniky postupně otřepávají, Češi cítí její dopady v současnosti mnohem pravděpodobně tíživěji než v loňském roce.

Pracovních míst prakticky nepřibývá, zato je stále více těch, kdo dočasnou nouzi řešili půjčkami a jejich splácení přestávají zvládat.

Potvrzují to firmy, které sledují registry dlužníků. "V posledních šesti měsících jsme zaznamenali rostoucí procento dlužníků, kteří plní své závazky s velkými obtížemi nebo nejsou schopni je plnit vůbec. Míra delikvence roste navzdory tomu, že objem poskytnutých úvěrů klesá," upozornil Petr Fic ze společnosti M.B.A. Finance.

Neustále se zvyšují i počty těch, pro které míra zadluženosti překročila únosnou hranici, a museli vyhlásit osobní bankrot. V září bylo návrhů na osobní bankrot podáno 903, což je o 120 více než v srpnu a nejvíce od doby, kdy toto řešení umožňuje Insolvenční zákon.

"Za devět měsíců letošního roku představoval počet návrhů na osobní bankrot dvou a půl násobek jejich počtu za celý 2009. V průměru bylo až dosud každý měsíc letošního roku vyhlášeno 480 osobních bankrotů a podáno 730 návrhů na osobní bankrot. V loňském roce to ve stejném období bylo pouze 480 vyhlášených bankrotů a 287 návrhů na osobní bankrot," uvedla Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB - Czech Credit Bureau, které úvěrové statistiky shromažďuje.

Vzhledem k tomu, že od podání návrhu k jeho vyřízení obvykle uběhne šest týdnů, neočekávají odborníci, že by osobních bankrotů začalo v nejbližší době ubývat.

Lidé stále častěji přichází domov

Současně s rostoucím počtem osobních bankrotů přibývá také nedobrovolných dražeb. Za prvních devět měsíců letošního roku jejich počet stoupl na 531, což je více než dvojnásobek oproti třem čtvrtletím loňského roku.

"Počet nedobrovolných dražeb roste přímo úměrně tomu, jak se zvětšuje počet těch, kteří nejsou schopni splácet hypotéky a jiné úvěry zajištěné nemovitostmi," řekl ČTK člen představenstva společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Lidé svými nemovitostmi neručí pouze za hypotéky, ale také za půjčky od nebankovních firem. "Dlužníci nedomýšlejí, k čemu se smluvně zavážou," konstatoval Josef Machů z dražební firmy Prokonzulta.

Rostoucí počet nedobrovolných dražeb hraje do karet realitním spekulantům, kteří v nich nemovitosti získají obvykle za mnohem nižší cenu, než je reálná hodnota nemovitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy