Statistiky o insolvencích ženou vzhůru osobní bankroty

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 10. 2010 11:14
Insolvenčních návrhů na firmy přibývá meziročně jen málo.
Osobních bankrotů neustále přibývá, i když o něco pomaleji. Ilustrační foto.
Osobních bankrotů neustále přibývá, i když o něco pomaleji. Ilustrační foto. | Foto: Chomutov-mesto.cz

Praha - O více než čtyřicet procent se v porovnání s loňským rokem zvýšil počet insolvenčních návrhů podaných v prvních devíti měsících letošního roku. Hlavní podíl na tomto nárůstu ale nemají krachy firem, ale soukromých osob. Aktuální statistiku zveřejnila společnost Creditreform, která údaje sleduje.

Od začátku roku soudy přijaly 11 255 návrhů, což je o 4 660 více než za stejnou dobu v loňském roce. Pouze za září přibylo ve statistikách 1347 návrhů, z toho jen 432 se týkalo podniků a živnostníků. Ne každý podaný návrh ale skončí konkurzem.

"Ve srovnání s loňským září jsme zaznamenali počet insolvenčních návrhů právnických osob v září 2010 o tři procenta nižší. Hodnoty u fyzických osob jsou stále rekordní a proti září 2009 vzrostly o 108 procent. Přesto lze u obou skupin za posledních šest měsíců roku 2010 vysledovat kolísavý vývoj, kdy mírné poklesy střídají mírné nárůsty, a to jak v absolutních číslech, tak i při přepočtu na počet dní v měsíci. Zdá se tedy, že se potvrzuje prognóza stagnace počtu insolvenčních návrhů," uvedla analytička Creditreformu Stanislava Menšíková.

U takzvaných právnických osob končí prohlášením úpadku asi polovina podaných insolvenčních návrhů, letos v září soudy vyhlásily 121 konkurzů. Ve srovnání s loňským rokem nejde o nijak dramatický nárůst, počet se zvýšil asi o pět procent.

Statistiky však ženou rostoucí počty krachujících jednotlivců, tedy fyzických osob. Nárůst osobních bankrotů sice mírně zpomaluje, ale podle odborníků se hned tak nezastaví.

"Vzhledem k vysokému zadlužení domácností neočekáváme výrazný pokles insolvenčních návrhů," dodala Menšíková. U právnických osob očekává spíše stagnaci či dokonce pokles bankrotů ve srovnání s loňským rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy