Léto bylo na realitním trhu lenivé, podzim jej probouzí

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 10. 2010 10:13
Investoři se letos v porovnání s loňskem činí.
Největší objem investic tvořil prodej a nákup kancelářských budov. Ilustrační foto.
Největší objem investic tvořil prodej a nákup kancelářských budov. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Léto bylo na komerčním realitním trhu poklidné, o to živější bude konec roku. Ani tak ale objemy uzavřených obchodů nedosáhnou předkrizové úrovně. Předpovídá to poradenská společnost v oblasti realit DTZ.

Objem investic v letošním třetím čtvrtletí podle jejích údajů dosáhl 41 milionů eur, což čtvrtletně představuje propad o tři čtvrtiny, meziročně pak propad o 33 procent. To se však má od října do prosince změnit.

"Očekáváme, že letošní poslední čtvrtletí vykáže výraznější aktivitu s transakcemi v různých stádiích vyjednávání o celkovém objemu přesahujícím 250 miliónů eur. Půjde převážně o obchodní centra a kanceláře v Praze," konstatovala Lenka Šindelářová, analytička DTZ.

Objem obchodů je dvojnásobný než vloni

Letošní rok je v oblasti komerčních realit výrazně živější než rok loňský.  Navzdory poklesu ve třetím kvartálu byly za prvních devět měsíců uzavřeny transakce v hodnotě 289 milionů eur, což představuje nárůst o 130 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2009.

"Nejaktivnějšími hráči zůstávají čeští a rakouští investoři. Německé otevřené nemovitostní fondy jsou nadále dočasně uzavřeny a na českém trhu nebudou výrazněji aktivní do poloviny roku 2011," uvedla DTZ ve zprávě.

Hlavně se prodávají kancelářské budovy

Od července do září byly v Česku uzavřeny čtyři investiční transakce. Rakouský Immorent prodal Avenir Office Park budovu E na Praze 5 rakouskému fondu Hypo Real, developer Mayfield prodal administrativní budovu Galerie Louvre ve stejné části Prahy španělskému fondu Azora.

Krom toho byli aktivní i čeští investoři - jeden z nich koupil administrativní budovu EBC v pražských Holešovicích a investor CPI koupil čtyři objekty se supermarkety Billa v Praze, Kolíně, a Zlíně. Největší podíl na objemu měl však prodej kancelářských budov.

 

Právě se děje

Další zprávy