Skok v cenách elektřiny může zdražit zboží v obchodech

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 10. 2010 18:52
Velcí odběratelé přijdou ročně o miliony navíc.
Obrovské solární parky přispěly ke zdražení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů nejvíc.
Obrovské solární parky přispěly ke zdražení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů nejvíc. | Foto: Jan Langer

Praha - Úspory v jiné oblasti a možná i zdražení služeb nebo výrobků pro koncové odběratele může způsobit oznámené zvýšení cen elektrické energie pro podnikatele a podniky.

Jak oznámil Energetický regulační úřad, kvůli rostoucímu příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů se cena elektřiny v příštím roce zvýší rozmezí od 16,5 až do 18,4 procenta.

A firmám se to nelíbí. "Velkou část silové složky, která tvoří dvě třetiny odebírané elektrické energie, jsme pro roky 2011 a 2012 výhodně nakoupili již v minulém a tomto roce. Růst cen regulované složky energie, která tvoří zhruba třetinu objemu odebírané energie, bohužel minimalizuje úspory z velkoobjemového nakupování silové energie a přináší citelnou zátěž do dalších let," uvedla Lenka Kuchtová z tiskového centra společnosti Siemens.

Společnost má v Česku devět výrobních závodů, a patří tak k velkým spotřebitelům elektrické energie.

Díky odeznívající ekonomické krizi nyní Siemens otevírá nová pracovní místa a zvyšuje výrobu. To s sebou však nese i zvýšení spotřeby energie. Při vyšších cenách tedy i výrazné zvýšení provozních nákladů.

Ohrožená konkurenceschopnost

"Může se to negativně projevit v ceně našich výrobků a tím i ohrozit naši konkurenceschopnost na světových trzích," upozornila Kuchtová.

Mezi velké odběratele patří většina velkých výrobních podniků. Po předběžném oznámení o zvýšení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů zatím však přesně netuší, o kolik se konkrétně zvedne cena jimi odebírané energie.

"Cena elektřiny se skládá z ceny za silovou elektřinu a za distribuci. Cena za distribuci nám poroste, to nejsme schopni ovlivnit. Jak velké bude toto zvýšení, zatím netušíme, čekáme na upřesnění cen. Co se týká odběru silové elektřiny, tam jsme ukončili výběrové řízení a máme nového dodavatele, který přišel s nejnižší nabídkou," konstatoval mluvčí automobilky TPCA Radek Kňava.

Poslední řešení

Na oznámení konečné ceny od svých dodavatelů energie budou čekat i jihočeské Madetě.

"Tuto informaci budeme mít přibližně za měsíc. Náš odběr je obrovský, proto se podmínky vyjednávají individiálně. Zatím netušíme, jak vysoko cena energie vyroste. V každém případě se snažíme, aby zvýšení ceny výrobků bylo až tím úplně posledním řešením," uvedla mluvčí Madety Barbora Daňková.

Ale zvýšené náklady budou řešit i menší podniky, jejichž spotřeba energie není zdaleka tak závratná.

"Náklady na energie tvoří v naší firmě jen několik procent provozních nákladů. Přesto zvýšení cen citelně pocítíme, samozřejmě se nám nelíbí a obávám se, že jej budeme muset promítnou do koncových cen našich služeb zákazníkům. Šetření ve firmě jako je naše nepřipadá v úvahu, jenom serverovny a záložní centra musí fungovat 24 hodin denně sedm dní v týdnu, v tomto případě nemáme bohužel moc na výběr," upozornil majitel softwarové společnosti ecommerce.cz Radek Sedlář.

Zdražení vyplaší investory

Proti plánovanému zvýšení vystoupil i Svaz průmyslu a dopravy České republiky.

 

"Takové zdražení je naprosto nepřijatelné. Firmám, které mají vysoké náklady na elektrickou energii, způsobí ohromný propad zisku a banky jim přestanou poskytovat úvěry. V důsledku toho podniky začnou přesouvat svou výrobu do zahraničí, kde je elektřina levnější. Nepříznivý signál je to i pro zahraniční investory," argumentuje prezident svazu Jaroslav Míl.

Na snížení konkurenceschopnosti země u investorů upozornila i ICT Unie, která sdružuje společnosti z oblasti informačních technologií a komunikace.

 

Právě se děje

Další zprávy