Obří ekozakázka stojí. Úřad šetří poškození Kellnera

Tomáš Fránek
30. 9. 2010 16:00
Antimonopolní úřad pozastavil zakázku na likvidaci ekologických škod za miliardy
Foto: PPF

Brno - Výběr firmy, která má za desítky miliard korun likvidovat staré ekologické zátěže, provázejí další komplikace.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže totiž vydal na návrh společnosti PPF předběžné opatření, které zatím výběr nejvýhodnější nabídky zastavuje. "Vyhověli jsme konsorciu PPF, které se obávalo, že by ministerstvo financí v zakázce činilo další kroky a otevřelo dataroom, ke kterému by konsorcium nemělo přístup," řekl ČTK šéf úřadu Petr Rafaj.

Úřad tak předběžným opatřením získal čas na prozkoumání celé zakázky.

O vyloučení sdružení PPF ze soutěže rozhodl ještě bývalý ministr financí Eduard Janota. Sdružení firem kolem PPF nesplnilo podle ministra všechny kvalifikační předpoklady pro získání zakázky.

Jde o diskriminaci?

Vyřazení PPF se nelíbilo ani premiéru Petru Nečasovi. Takové rozhodnutí podle něj vzbuzuje obavy o transparentnost zakázky. "My jsme několikrát opakovaně vyzvali vládu a její ministry, aby nečinili žádné zásadní nevratné kroky," řekl na adresu úředického kabinetu Nečas.

PPF tvrdí, že ji stát diskriminuje. "Kromě porušení zásady rovného zacházení se podle našeho názoru poradce zadavatele a zvláštní komise dopouštějí vůči sdružení také porušení zásady zákazu diskriminace," uvedla PPF v dopisu ministerstvu.

"Vítáme toto rozhodnutí ÚOHS. Věříme, že jde o první důležitý krok na cestě k opětovnému návratu našeho konsorcia do soutěže tak, aby mohla být skutečnou soutěží mezi relevantními zájemci, kteří nabídnou pro stát nejvýhodnější cenu," uvedl Alexej Bechtin, tiskový mluvčí PPF.

PPF přitom byla z tendru vyloučena už podruhé.

Antimonopolní úřad sice první vyloučení zrušil, ale ministerstvo Kellnerovo konsorcium opětovně vyřadilo z tendru, jehož cena se má pohybovat v desítkách miliard kroun.

V tendru tak do rozhödnutí antimonopolního úřadu zůstávají jen tři uchazeči., Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Je to předražené

Nabídky do výběrového řízení na obří ekologickou zakázku mohou firmy podávat do 7. prosince. MF vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008.

 

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže však tvrdí, že tendr je předražený a může připravit státní kasu o desítky miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy