23 tisíc obětí. Soud trestal největší pád kampeličky

ČTK ČTK
30. 9. 2010 13:34
Za krach 1. Družstevní záložny půjde generální ředitel na 9,5 roku do vězení.
Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Ostrava - Za krach největší tuzemské kampeličky 1. Družstevní záložny Ostrava krajský soud poslal do vězení osm lidí. Čelní představitelé záložny a manažeři personálně propojených firem stráví podle rozsudku ve vězení od čtyř let do 9,5 roku. Nejpřísněji byl potrestán generální ředitel kampeličky Miroslav Kalinský.

Podle obžaloby odsouzení způsobili škodu za zhruba miliardu korun.

"Jsou to přísné tresty. Takové jsme ale požadovali," řekl agentuře ČTK státní zástupce Rostislav Bajger.

Přišel jediný obžalovaný

Předseda senátu kromě nepodmíněných trestů všem obžalovaným vyslovil na čtyři až sedm let zákaz činnosti ve statutárních orgánech společností či družstev. Rozsudek si přišel vyslechnout jen Michal Hálko, který dostal osmiletý trest. Ostatní obžalovaní požádali o jednání v jejich nepřítomnosti.

Původně na lavici obžalovaných usedlo 13 lidí. Dnes soud do vězení poslal osm. Další dva už byli odsouzeni dříve a v případě dalších tří obžalovaných soud už stíhání zastavil. Údajně už jejich počínání bylo promlčeno. Proti tomu se ale odvolalo státní zastupitelství.

Členové nejvyššího vedení kampeličky a manažeři dalších firem se podle obžaloby obohatili o téměř 300 milionů korun. Obžaloba jim rovněž klade za vinu, že způsobili škodu 700 milionů korun. Některé případy vyčíslené na 137 milionů korun jsou pak kvalifikovány pouze jako pokus o způsobení škody.

23 tisíc okradených

Do 1. kampeličky vložilo více než 23 tisíc družstevníků více než 3,3 miliardy korun. Peníze z kampeličky okamžitě putovaly do Družstevního holdingu, který záložna založila v roce 1998, aby v něm zhodnocovala vklady klientů. Družstevní holding se v konkurzu ocitl koncem července 2000. V prosinci byl konkurz vyhlášen na celou záložnu.

Podle předsedy senátu se obžalovaní řídili českým příslovím: Z cizího krev neteče. "Podle toho vypadalo i jejich podnikání. Byli až příliš přezíraví a arogantní," uvedl soudce s tím, že po několika letech existence přišel pád. "Jejich přístup vedl k uvalení nucené strávy a vyhlášení konkurzu," řekl soudce. Jednání nejvyššího vedení kampeličky označil za nestandardní. "Spravování cizího majetku jim nešlo. To si ale oni nepřipouštěli a dál realizovali své aktivity," řekl.

Policie případ vyšetřovala od roku 2000. V roce 2005 se krach 1. DZO dostal poprvé před soud. "Jde o náročnou kauzu. Nebojím se říct, že o extrémně náročnou. Tomu odpovídala i délka řízení," vysvětlil soudce. Podle něj má spis celkem 90 svazků a 27 tisíc stran textu.

 

Právě se děje

Další zprávy