Zlato trhá rekordy.Víte, jak do něj nejlépe investovat?

Andrej Rády, Investicniweb.cz
29. 9. 2010 17:37
Žlutý kov je stále dobrou investicí.
Foto: Archiv

Praha - Ani hranice 1 300 dolarů za troyskou unci zatím nezastavila zlatou rally. Analytici se sice neshodují na tom, kde je dolarová hranice ceny žlutého kovu, ovšem zlato v portfoliu bude bezpochyby jistotou po mnoho let.

Každý způsob investice do zlata má svá pro i proti. Pojďme se na ně podívat.

Zlaté šperky - volba pro nováčky

Šperky jsou nejjednodušší a nejběžnější variantou nákupu zlata. Náhrdelníky, náramky a hodinky jsou velice oblíbenými způsoby investice do zlata a uchování hodnoty. Navíc mají přidanou módní hodnotu.

Existuje však i řada argumentů proti nákupu zlatých šperků. Zaprvé jejich cena, která mnohdy až o stovky procent převyšuje hodnotu fyzického zlata, které šperky obsahují.

Vyjadřuje totiž i šperkařem vloženou uměleckou hodnotu a další části, například drahé kameny. To může ztížit budoucí určení ceny šperku. Navíc šperky vám asi nejsnáze někdo ukradne, pokud je pouze nemáte schované v sejfu.

Pokud tedy chcete šperky koupit, snažte se alespoň najít velkoobchodníka, výhodné aukce, nebo nakupujte v zemích, kde jsou ceny šperků nižší. A pozor na daně spojené s mezinárodním obchodem se zlatem.

Zlaté mince

Další velice jednoduchá možnost investic do zlata.

Řada zlatých mincí navyšuje svoji hodnotu na základě své vzácnosti, tedy počtu vyražených kusů. Většina však v zásadě cenově odpovídá své váze ve zlatě. Díky menším rozměrům je daleko dostupnější než zlaté pruty a cihly.

Americký Gold Eagle, kanadský Maple Leaf nebo jihoafrický Krugerrand jsou k dostání v obchodech s mincemi, na serverech typu goldcoins.org nebo bulliondirect.com, případně přímo u vydavatelů.

V obchodech s mincemi plaťte raději v hotovosti, s kreditkou vás nebudou vítat s otevřenou náručí. A zvažte kvalitní domácí sejf nebo pronajatý bankovní trezor, zlaté mince lákají na svůj lesk.

Zlaté indexové fondy (ETF)

ETF investující do zlata lze rozdělit na ty fondy, které investují do zlatých futures (například Powershares DB Gold Fund nebo E-TRACS CMCI Gold Total Return), a na ty, které investují do fyzického zlata (například SPDR Gold Shares, ETFS Physical Swiss Gold Shares, iShares Comex Gold Trust). Ty druhé v pořadí samozřejmě představují konkrétnější expozici.

Kdybyste náhodou patřili mezi podezíravé investory, kteří nevěří vládám v anglosaském světě, můžete si vybrat i fond, jehož akcie jsou kryty zlatem drženým ve Švýcarsku.

Nicméně ETF držící fyzické zlato mají své stinné stránky. Fyzické zlato je především považováno za sběratelskou komoditu, podléhá tedy jiným (a méně výhodným) daňovým regulím než výnosy fondů zaměřených na futures. Navíc fondy financují svůj provoz z prodeje právě fyzického zlata, které bez dokupování (a tedy vyšších nákladů) bude postupně z fondu odtékat.

ETF tedy sotva nahradí jistotu zlatých mincí schovaných hezky v suchu doma.

Producenti zlata

Těžaři jsou zajímavou investiční variantou. Ve výsledku totiž umožňují určitý "pákový efekt" v investování, který vychází z jednoduché rovnice. Jejich výdělek je totiž závislý na ceně zlata na trhu, přičemž jejich náklady jsou (s výjimkou expanze a podobně) v zásadě konstantní.

Když například producent vyrábí unci zlata za 400 dolarů a cena zlata se v čase zdvojnásobí z 600 na 1 200 dolarů, zisk těžaře naroste hned čtyřikrát - z 200 na 800 dolarů na jedné unci.

Nesmíme však zapomenout, že to funguje obráceně při poklesu ceny zlata na trhu.
Rizikem u firem těžících zlato je to, jak dlouho vydrží zásoby komodity v jejich dolech. Odhady zásob jsou předmětem největších chyb.

Navíc náklady na těžbu se samozřejmě v reálu mohou měnit. Akcie těžařů také podléhají celkové náladě na akciovém trhu, nekorelují tedy zdaleka přesně s cenou zlata jako některé jiné typy "zlatých" investic.

Přesto jsou akcie těžařů, například Newmont Mining, AngloGold Ashanti nebo Barrick Gold sázkou na zlato hojně využívanou investičními profesionály.

"Papírové" zlato

Investoři mohou od různých důvěryhodných zdrojů koupit certifikáty znamenající přímé vlastnictví zlata uskladněného třetí stranou.

Výhodou tohoto typu investice je v podstatě přesné kopírování ceny zlata na trhu. Samozřejmě je pro mnohé investory z technického hlediska příjemnější uchování a manipulace s certifikáty než s fyzickým zlatem.

Nevýhoda vyplývá z předchozího odstavce - je nutné extrémně dobře zajistit certifikáty před zcizením nebo jinou manipulací. Je také nutno počítat s poplatky za uskladnění a přesuny zlata kryjícího certifikáty.

V případě naprostého světového armagedonu se navíc může velice dobře stát, že zlato kryjící váš certifikát zabaví z nějakého "vyššího" důvodu vláda, nehledě na jméno majitele certifikátu. Historie pamatuje takové případy.

Další způsoby, jak investovat do zlata najdete ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy