Tajné akciovky zákon obejdou, do zakázek pošlou "dcery"

Karel Toman
4. 10. 2010 16:15
Novela zákona o veřejných zakázkách jen zabrání arbitrážím, utajení uchazečů ne
Akcie padaly i na burze ve španělském Madridu
Akcie padaly i na burze ve španělském Madridu | Foto: Dominik Jandl

Praha - Současná novela zákona o veřejných zakázkách utajení uchazečů neohrozí. Tvrdí to společnost Smart Companies, která se zabývá zakládáním a správou firem v Česku i v zahraničí.

O městskou zakázku se tak dál bude moci ucházet třeba firma zastupitele, o ministerský tendr společnost jeho náměstka.

Zákon, který měl podle původních předkladatelů z řad poslanců ODS výrazně zprůhlednit utrácení veřejných peněz, tak podle společnosti Smart Companies svého cíle nedosáhne ani po "opravné" novele z dílny Věcí veřejných, kterou schválil parlament před necelými dvěma týdny.

"Dá se tak předpokládat, že dojde k zakládání společností s akciemi na jméno, které budou dceřinými společnostmi a. s. s akciemi na majitele a které se budou účastnit výběrových řízení," tvrdí Petra Janáková ze Smart Companies.

To potvrzuje i předkladatelka opravné novely Karolína Peake.

Místo matky půjde do soutěže dcera

"To, že původní ani naše novela nemá dopad do transparentnosti veřejných zakázek, říkáme od začátku.My jsme jen napravovali chybu, kterou byl narušen jednotný evropský trh," upozorňuje na přešlap předvolebního návrhu z dílny ODS.

Slibuje ale nápravu. "V první půlce příštího roku budeme chtít dosáhnout toho, aby účastníci výběrových řízení museli rozkrýt majetkovou strukturu bez ohledu na to, jaké má firma akcie," dodala.

Do té doby mají anonymní firmy čas najít způsob, jak zůstat v utajení. Tím nejsnazším je podle Janákové ze Smart Companies založit "veřejnou" dceru.

"Ze zmiňované novely zákona o veřejných zakázkách lze vyvodit, že se výběrového řízení bude moci účastnit akciová společnost s akciemi na jméno mateřské společnosti, která má akcie na majitele," vysvětluje Janáková, podle níž je jinak úmysl vlády zprůhlednit zadávání veřejných zakázek pozitivní.

"Bude tak patrně otázkou praxe, zda jako řešení této situace zvolí firmy možnost vstupu do výběrového řízení prostřednictvím dceřiné a.s. s akciemi na jméno nebo zda změní formu svých akcií. Pro trh s ready-made, před-založenými, společnostmi jde každopádně o významnou příležitost," dodává.

Původní novelu zákona o veřejných zakázkách předložila v květnu letošního roku skupina poslanců kolem ODS v čele s předkladatelem Jiřím Polanským.

Vloudila se do něj ale hrubá chyba, která ze zakázek vyloučila všechny akciové společnosti s akciemi na majitele. Tedy i ty s řádně dohledatelnými majiteli s cennými papíry v zaknihované podobě jako Komerční banka, Eurovia CS nebo Hochtief. Telefonica O2 už kvůli tomu své akcie změnila.

Lesy ČR vypsaly tendr podle vadné novely

Foto: Ondřej Besperát

České republice by kvůli vyloučení takových uchazečů hrozila mezinárodní arbitráž, poslankyně Karolína Peake a Kristýna Kočí z Věcí Veřejných proto předložily novelu, která tuto chybu napravila. Sněmovna ji přijala minulý pátek.

Státní podnik Lesy ČR ale mezitím rozjel tendr podle chybných pravidel z dílny ODS, která vstoupila v platnost 15. září.

Akcie na majitele má zhruba tři čtvrtiny všech akciových společností.  Smart Companies se zabývá zakládáním společností v Česku a 30 zemích světa z důvodů "daňových výhod, anonymity vlastnictví, stabilního právního prostředí a nižší administrativní náročnosti podnikání."

 

Právě se děje

Další zprávy