Přes 13 % kanceláří v Praze je prázdných, rostou další

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 9. 2010 10:04
Nájemci se snaží šetřit, zmenšují pronajatou plochu.
Kancelářská centra v Praze jsou ze 13,8 procent neobsazená. Ilustrační foto.
Kancelářská centra v Praze jsou ze 13,8 procent neobsazená. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Příliš rychlý růst kancelářských budov následovaný prudkým propadem poptávky po příchodu ekonomické recese má na svědomí, že téměř 14 procent kanceláří v Praze zeje prázdnotou.

Vyplývá to z údajů mezinárodní poradenské společnosti King Sturge. Mezi kancelářskými metropolemi v okolních zemích je Praha v podílu neobsazené plochy třetí. Vede Budapešť se čtvrtinou volných prostor následovaná Frankfurtem se sedmnácti procenty neobsazených kanceláří.

Odborníci nepředpokládají, že by se nájemní aktivita v Praze v letošním roce nějak výrazně zvýšila, nejspíš zůstane na stejné úrovni jako v loňském roce.

Typické pro současné období je, že až nadpoloviční většina podepsaných nájemních smluv se netýká nově obsazovaných prostor, ale takzvaných renegociací - tedy opětovné projednávání a změny aktuálních nájemních smluv. Developeři jsou nuceni ustupovat ze svých pozic, aby si udrželi nájemníky.

"Hlavní požadavek, který současný trh na developery administrativních nemovitostí klade, je flexibilita. Úspěšnější je ten, kdo vyjde nájemcům více vstříc, ať už jde o podmínky nájmu, zejména co se týče výše pobídek - nájemních prázdnin a příspěvků na vybavení či o možnosti úprav interiéru," upozornil Pavel Skřivánek, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí King Sturge.

V posledním roce a půl se společnosti snaží co nejvíc snížit své náklady na pronajímaný kancelářský prostor, a proto se jej snaží co nejefektivněji využívat. Spíš než o samostatné místnosti mají zájem o větší otevřený prostor, takzvaný open-space, kde na každého zaměstnance připadá menší plocha než při pronajímání klasických kanceláří.

Neobsazené kanceláře

Budapešť         25%
Frankfurt n.M. 17%
Praha             13,8%
Bratislava       11,5%
Mnichov             9%
Berlín               8,4%
Varšava              8%
Vídeň              5,9%

Začíná se prosazovat i metoda takzvaného hot-deskingu, kdy se o jedno pracovní místo dělí několik zaměstnanců, kteří mají různou pracovní dobu nebo potřebují využívat místo v kanceláři pouze po určitou část dne nebo týdne.

Zatímco poptávka ze strany nájemců by měla podle předpovědí zůstat v letošním roce přibližně stejná jako loni, aktivita developerů po loňském zmražení letos viditelně roste.

V polovině letošního roku začala v Praze stavba čtyř projektů, další dva přibyly do září a dva projekty začnou vyrůstat ještě do konce tohoto roku.

"Aktuálně se zvyšující nájemní aktivita se ve statistikách pražského kancelářského trhu projeví se zpožděním. Míra neobsazenosti začne klesat v první polovině roku 2011, poté, co firmy, které teď smlouvy o pronájmu podepsaly, začnou nové prostory skutečně užívat," předpověděl další vývoj Ondřej Novotný, analytik King Sturge.

 

Právě se děje

Další zprávy