Tajné akciovky se kvůli tendru Lesů ČR mění na veřejné

Karel Toman
30. 9. 2010 6:30
Jedna firma změnila své akcie minulý týden, druhá se na to chystá 8. října
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků.
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Miliardového tendru státního podniku Lesy ČR se anonymní společnosti s akciemi na majitele nezúčastní. O poslední teoretickou možnost přišly minulý pátek 24. září schválením opravené novely zákona o veřejných zakázkách.

Jeden ze tří favoritů tendrů, které tyto akcie měly, firma Opavská lesní, už je minulý týden změnil na jmenné, druhý, firma Uniles, se to chystá udělat příští týden.

Třetí z nevelké skupiny potenciálních favoritů soutěže, který má i nadále akcie na majitele, společnost LST Trhanov, odmítl své příští kroky upřesnit.

Peake: Anonymní dodavatel bude vyloučen

"Dodavatel s akciemi na majitele bude vyloučen, i kdyby se obálky otvíraly až po opravě naší novelou," vysvětlila deníku Aktuálně.cz předkladatelka nového, opraveného znění novely Karolína Peake z Věcí Veřejných.

Než tedy začne opravená verze platit, řídí se veřejné zakázky "přísnější" novelou z 15. září, která anonymní společnosti z veřejných zakázek vylučuje. A právě to platí i pro tendr Lesů ČR. Státní podnik totiž tendr vyhlásil den poté, co začala přísnější novela platit. 

Uchazeči mají od té doby 40 dní na podání přihlášky, tedy zhruba do konce října.

Anonymní těžařské firmy mohly doufat, že se do soutěže dostanou, když do té doby opravenou tolerantnější novelu stihne schválit senát a podepíše prezident, vysvětluje Petr Jonáš, partner advokátní kanceláře Žižka & Partners, která se specializuje na veřejné zakázky.

Tuto teoretickou naději jim ale novela nakonec vzala. "Rozhodný je den vyhlášení soutěže," potvrzuje Peake, že zakázka Lesů ČR se podle schváleného přechodného ustanovení musí řídit původní a "přísnější" novelou.

"Do doby, než věc schválí senát, platí staré nařízení," potvrdil deníku také ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. "Kdy to bude, netuším," dodává.

Hodnota tendru? Od dvou do šesti miliard

Tendr na lesnické práce a prodej dřeva v roce 2011 vyhlásily Lesy ČR 16. září. Hodnotu zakázky podnik odhaduje na dvě miliardy, podle dřevozpracovatelů a ekologů má ale včetně vytěženého dřeva hodnotu až šesti miliard.

Vyhlášení soutěže podle vedení podniku spěchalo, aby do konce roku stihlo vybrat vítěze a práce v lesích mohly po Novém roce začít.

Foto: Věci veřejné

Uspět v soutěži může podle expertů z oboru jen několik velkých těžařských firem.

První, kdo se novým podmínkám soutěže přizpůsobil, je Opavská lesní. Ta podle obchodního rejstříku minulou středu 22. září převedla 54 akcií na majitele v hodnotě milión korun za kus na stejný počet akcií na jméno. To samé provedla i s 20 akciemi za deset tisíc korun za kus a padesátkou cenných papírů v hodnotě tisíc korun za kus.

Uniles na svých webových stránkách zve akcionáře na mimořádnou valnou hromadu 8. října, jejímž jediným předmětem jednání je přeměna akcií na cenné papíry na jméno.

"Ano, je to kvůli podmínkám tendrů Lesů ČR," potvrdil Aktuálně.cz výrobně obchodní ředitel firmy Uniles Petr Jelínek.

Zbývá jeden anonymní favorit

LST Trhanov ale nedále drží akcie na majitele.

"Nemohu předjímat rozhodnutí představenstva a dozorčí rady ," odmítl upřesnit další postup společnosti ekonom firmy Jaroslav Rout.

Další favorit soutěže, firma LESS z Bohdanče na Kutnohorsku podnikatele Jana Mičánka, má akcie na jméno od svého založení a do soutěže tak může.

Společnost Wotan Invest podnikatele a miliardáře Tomáše Nebeského změnila své cenné papíry na akcie na jméno už v únoru. Také ona se tak do tendru může přihlásit.

Šanci na úspěch v tendru mají i "eseróčka" Solitera, Kloboucká lesní nebo Petra Hodonín, která se v minulosti opírala o skandinávského giganta Stora Enso. U společností s ručením omezeným je majetková struktura v principu jasná.

 

Právě se děje

Další zprávy