Němci bojují s ČEZem, protože jim sebral zakázku

Tomáš Fránek
25. 9. 2010 20:00
Firma PSI z Berlína si stěžuje u soudu a také u antimonopolního úřadu
Foto: Greenpeace

Brno - Německá společnost PSI z Berlína bojuje s českým energetickým kolosem ČEZ.

Jde o zakázku ve výši 250 milionů korun na jednotný dispečerský systém po celé zemi, ze které ČEZ německou firmu vyloučil. Podle jejích zástupců neoprávněně, postup ČEZu označila společnost za diskriminaci.

PSI se navíc si ČEZem soudí kvůli sporům o zakázku, kterou už od energetické firmy získala v minulých letech a která tím, že  ČEZ od smlouvy odstoupil.

Proč tolik česky mluvících?

Spor o zakázku už doputoval až k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který ale zatím kvůli soudnímu sporu svůj verdikt navzdory stížnostem německé firmy odložil.

Ve sporu jde o zakázku na nový jednotný dispečerský systém sítí spravovaných společností ČEZ Distribuce. Firma zakázku vypsala v roce 2009, předpokládaná cena byla 220 milionů korun.

Společnost PSI ale z tendru ČEZ vyloučil - podle zástupců energetické firmy nesplnila požadavek, že bude mít pracovníky mluvící česky a také požadavky na spolehlivost.

"Alespoň 5 odborníků z oblasti řídících systémů pro elektroenergetiku bude hovořit českým jazykem," uvedl ČEZ v podmínkách.

Německá firma doložila, že má dva experty hovořící česky, další požadavky už ale považovala za diskriminaci.

"Požadovaný počet pěti odborníků pro elektroenergetiku hovořících česky, kteří budou členy společného projektového týmu je v rozporu se zásadou rovného zacházení a zákazu diskriminace. Požadavek zadavatele na pět specializovaných pracovníků se znalostí českého jazyka omezuje uchazeče z jiných zemí než z České republiky, a proto tento požadavek považuje za nepřiměřený," uvedla firma v oznámení úřadu.

Počkáme, uvidíme

Obě firmy navíc potvrdily, že spolu u soudu v Ústí nad Labem vedou spor o odstoupení smlouvy, kterou mezi sebou uzavřely.

Antimonopolní úřad se proto rozhodl vyčkat konečného verdiktu soudu a celé řízení přerušil. To se ale nelíbilo zástupcům německé firmy a obrátili se na šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje s tím, aby vydal předběžné opatření a zakázku zastavil.  Rafaj ale postup svých úředníků potvrdil.

ČEZ už přitom zakázku zadal společnosti Ness, její cena se vyšplhala na 250 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy