Vláda obrátila. Peníze na dotace venkovu pošle, ale míň

Karel Toman
28. 9. 2010 8:01
Příspěvek bude menší a dostanou ho jen města, obce, neziskovky a podnikatelé. Kraje ne

Praha - Spor o podíl státu na dotování evropských projektů v regionech dospěl ke kompromisu.

Stát zachová spolufinancování evropských dotací v městech a obcích, přispěje také podnikatelům a neziskovkám. V rozpočtu na to vyčlenil 1,1 miliardy korun.

Krajům ale stát na projekty nedá navíc nic.

Projekty samospráv, neziskovek a podnikatelů dotované z Regionálních operačních programů tak budou dál dostávat část nákladů od státu, bude to ale méně, než 7,5 % jako tomu bylo dosud.

Gazdík: Kraje nedostanou nic, mají dost

Vláda to schválila na svém jednání ve středu v noci. Podle předsedy poslaneckého klubu Top09 a Starostů Petra Gazdíka se tak uvolnilo financování od konce srpna zablokovaných projektů za miliardy korun.

"Bylo přislíbeno, že 1,1 miliardy korun bude stát směřovat ze státního rozpočtu na dofinancování povinného podílu u projektů obcí a měst, neziskových organizací a podnikatelských subjektů," uvedl Petr Gazdík.

Projekty krajů však financovány ze státního rozpočtu nebudou. "Rozpočtová situace to nedovoluje, nadto kraje podle informací Ministerstva financí mají dostatečné vlastní zdroje na financování tohoto povinného podílu," dodal.

Nečasův kabinet chtěl původně státní podíl na dotovaných projektech škrtnout počátkem příštího roku. Chtěl tak ušetřit dvě miliardy korun. Výpadek ve financování projektů měly městům a obcím nahradit změny v rozpočtovém určení daní, z kterého mají samosprávy od příštího roku dostat víc peněz.

Podívejte se, které projekty se ocitly v ohrožení

Podle správců v sedmi Regionálních operačních programech v Česku a také podle hejtmanů by ale ohlášené škrtání přineslo žadatelům o dotace velké potíže.

Evropská unie totiž dotuje projekty z 85 %. Aby na ně obce a města dosáhly, dával jim dosud stát 7,5 %, zbytek přispívaly samosprávy ze svého. Pokud by Nečasův kabinet trval na svém, musely by platit celých 15 % povinného spolufinancování.

Příklad za všechny: úspora 344 milionů, ztráta až 9,5 miliardy

Některé regiony proto přípravu projektů úplně zastavily.

Jen v ROP Jihovýchod, který sdružuje Jihomoravský kraj a Vysočinu, se tak koncem srpna kvůli nejasnostem s financováním zastavilo 183 projektů za 9,5 miliardy korun, které už měly dotaci přislíbenou. Na to, aby se tyto peníze prostavěly přitom ROP Jihovýchod od státu potřebuje podle mluvčí ROP Jihovýchod Kateřiny Kurkové jen 344 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy