Na mobil dostáváte bludy o počasí, zlobí se ČHMÚ

Zdeněk John
24. 9. 2010 10:29
Meteorologové se opřeli do služby pojišťovny UNIQA, je prý amatérská

Praha - I počasí je jen obchod a existuje v něm ostrá konkurence, ukazuje další ze série varování, které před jinými zdroji zpráv o bouřkách či teplotách vzduchu vydal Český meteorologický ústav.

Meteorologové z ČHMÚ varují před službou pojišťovny UNIQA, která svým klientům posílá na mobily SMS zprávy s výstrahami na nebezpečné jevy počasí. Údaje ale nepořizuje z oficiálního servisu ČHMÚ.

Meteorolog Radim Tolasz označil dokonce zdroj informací pojišťovny za amatérský.

Kroupy jsme odhadli

"S kritikou se setkáváme poprvé a výrazům o amatérské či dokonce zájmové činnosti bychom se velmi bránili. Například při posledním krupobití v Praze jsme s předstihem informovali téměř 20 tisíc klientů," citovala agentura ČTK mluvčí pojišťovny Evu Svobodovou. Předpovědi jim zprostředkovává firma Ubimet, která na základě měření tisíců meteostanic zpracovává předpovědi počasí pro střední Evropu.

Do podobného sporu se meteorologický ústav dostal už letos na jaře, kdy v otevřeném dopise kritizoval práci konkurenční firmy Meteopress. Tato firma prodává předpovědi počasí například médiím, ČHMÚ však Meteopress podezírá z toho, že jeho předpovědi jsou nepravdivé a záměrně bombastické.

ČHMÚ je zčásti placen z peněz daňových poplatníků, ale za své služby si také účtuje peníze. Zhruba polovinu ze svého 700 milionového rozpočtu si musí ústav vydělat komerční činností, poznamenala agentura ČTK. Své kompletní informace o počasí ČHMÚ prodává, ale většina z nich je volně na internetových stránkách.

Šetří se i na počasí

Vládní škrty nyní dopadají i na meteorology. Například Ředitelství silnic a dálnic už ohlásilo snížení peněz na nákup informací od ČHMÚ, které silničáři využívají třeba pro zimní údržbu. Ústav navíc musí v příštím roce ušetřit až deset procent rozpočtu.

Meteorologové z ČHMÚ si ovšem nevšímají pouze konkurence, která je může připravit o klienty.  "Na internetu se objevilo několik nových webů, které si kladou za cíl vydávat výstrahy na nebezpečné počasí," upozornil ve svém blogu mluvčí ústavu Petr Dvořák. K takovým výstrahám jsou podle ČHMÚ určeni jen profesionální meteorologové.

 

Právě se děje

Další zprávy