ČEZ a Hewlett-Packard pošlou lidem chytrou elektřinu

Ekonomika Pavel Baroch, Ekonomika
23. 9. 2010 14:02
Energetická firma vybrala dodavatele pro svůj projekt inteligentní sítě.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hewlett-Packard se čtyřmi partnery dodá ČEZu přes 40 tisíc inteligentních měřičů spotřeby elektřiny domácností za téměř 400 milionů korun. Pilotní projekt má trvat dva roky.

Program, o kterém už dříve ČEZ informoval, má jeho zákazníkům umožnit podrobně sledovat aktuální spotřebu energie v domácnostech. Díky tomu bude snazší odhalit zbytečné výdaje a upravit spotřebu tak, aby se lidé vyhnuli plýtvání.

Prostřednictvím měřičů lze například uskutečnit vzdálený odečet výše spotřeby na vyžádání. Spotřebitel může kdykoli požádat o vyúčtování za jím vybrané období. Místo ročního vyúčtování je možné zvolit třeba měsíční a odpadne tak například nutnost platit zálohy.

Už dříve ČEZ uvedl, že jako pilotní místo projektu bude sloužit několikatisícové krkonošské Vrchlabí. Tady jako první ve střední a východní Evropě poznají ve svých domácnostech, jak bude vypadat budoucnost energetiky.

Chytré sítě například umožní spouštět pračku nebo ohřívat vodu v bojleru v době, kdy bude proud nejlevnější. Anebo automaticky vypínat a znovu zapínat proud udržující mrazák v ideální teplotě.

Elektrická síť by měla umět bez komplikací přijímat třeba i energii z větrných elektráren, když právě fouká vítr, a snadno ji nahradit jinými zdroji, když nastane bezvětří. "Inteligentní dráty" umožní komunikaci v obou směrech mezi výrobou a spotřebou.

"Odběratel bude moci ovlivňovat výrobu," konstatoval Jiří Kudrnáč, ředitel divize distribuce společnosti ČEZ. Domácnosti a podniky ve Vrchlabí by přitom měly přednostně odebírat elektřinu z místních zdrojů.

ČEZ má pochvalu od Hnutí Duha

Společnost ČEZ si za projekt Vrchlabí vysloužilo pochvalu i od ekologického Hnutí Duha, které v inteligentních sítích rovněž vidí budoucnost elektroenergetiky.

Foto: ČEZ

"Pokud bude ČEZ pokračovat, mohou se rozšířit do celé republiky," poznamenal Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Organizace je spoluautorem převratné studie Chytrá energie, která přináší návod na radikální proměnu české energetiky, aby co nejméně zatěžovala životní prostředí a zároveň ponechala lidem dosavadní komfort.

"Klíčovým bodem v proměně elektroenergetiky jsou právě inteligentní sítě," stojí ve více než stostránkové studii - celá je k dispozici ZDE.

Němci, Italové, Španělé...

Se zaváděním inteligentních sítí počítají i západoevropské státy. Například v Německu se loni rozjel pilotní projekt v průmyslovém regionu Karlsruhe-Stuttgart na jihu Německa.

V Itálii už mají inteligentní měřidla ve 32 milionech domácností, což představuje zhruba 85 procent odběratelů. Pilotní projekt letos spouští i španělská firma Iberdrola v regionu Valencie.

"Stojíme na startovní čáře spolu s ostatními velkými společnostmi," konstatoval Martin Roman, generální ředitel ČEZ.

Co by mohlo ukazovat inteligentní měřidlo v domácnosti:

Foto: ČEZ

 

Právě se děje

Další zprávy