Doživotní renta od supermarketu se počítá, rozhodl soud

Tomáš Fránek
23. 9. 2010 10:33
Rodina z Vysočiny definitivně prohrála svůj pětiletý boj o sociální dávky od státu
Foto: AHOLD Retail Slovakia

Brno -  Je to definitivní - doživotní výhra jedenáct tisíc korun vyplácených měsíčně v soutěži od firmy Ahold se musí počítat do příjmů rodiny, ve které jsou oba manželé dlouhodobě nezaměstnaní a je důležitá pro výpočet sociální dávek.

Rodina z Moravských Budějovic tak po téměř pěti letech sporů podle verdiktu soudu nemá nárok na sociální dávku od státu - už před dvanácti roky totiž muž vyhrál v soutěži Monopoly společnosti Ahold 11 tisíc korun měsíčně, které bude dostávat až do konce svého života.

Ústavní soud podle informací deníku Aktuálně.cz odmítl stížnost manželů. Ti si stěžovali na porušení svých práv - ve stížnosti uvedli, že se výhra nemůže počítat do příjmů rodiny a navíc úředníci měli zjišťování u společnosti Ahold porušit jejich právo na soukromí.

Nejprve ano a pak ne

Spor se vlekl téměř pět let a padlo v něm několik různých verdiktů.

Městský úřad v Moravských Budějovicích už v roce 2006 v případě rodiny rozhodl, že rodina na dávku sociální péče nárok nemá.

"Finanční prostředky z výhry vyplácené stěžovateli (výherci) ve splátkách 11 000 korun měsíčně vytvářejí jeho rodině takové sociální a majetkové zázemí, které jí umožňuje zajišťovat její základní životní potřeby naprosto nezávisle na dávkách sociální péče," rozhodli úředníci s tím, že rodina navíc dostává příspěvek na bydlení.

Rodina proto podala žalobu u soudu a zároveň trestní oznámení na to, že se pracovníci úřadu dozvěděli o vyplácení renty od bankovních úřednic z České spořitelny bez jejich souhlasu. To ale policie odložila.

Nejvyšší správní soud sice nejprve rozhodl, že výhra se nemůže zahrnout do příjmů důležitých pro výpočet sociálních dávek, svoje rozhodnutí ale nakonec přehodnotil.

 

Soudci tak rozhodli, že se muž zásadně mýlí, pokud si myslí, že nemusí prokazovat existenci a výši výhry.  Nejvyšší správní soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně. "Výhra byla a je relevantní pro posouzení celkových sociálních a majetkových poměrů," rozhodli soudci.

Je to v pořádku

A to nyní potvrdil i Ústavní soud. "Uvedeným závěrům nelze z hlediska ústavnosti nic vytknout," rozhodl senát Ústavního soudu v čele s Vladimírem Kůrkou.

K žádnému porušení práv manželů z Moravských Budějovic nedošlo. "Ústavní soud neshledal, že by v činnosti jednajících orgánů došlo k porušení hmotně právních či procesně právních předpisů, které by mělo za následek porušení ústavně zaručených základních práv nebo svobod stěžovatele," rozhodli soudci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy