Daňové prázdniny pro solární elektrárny skončí. Všem

Petr Kučera Petr Kučera
23. 9. 2010 3:30
Konec výjimky měl původně postihnout jen nové projekty, zprovozněné od roku 2011
Foto: Jan Langer

Praha - Vláda se ve středu večer shodla na konci daňových prázdnin pro fotovoltaické elektrárny a další obnovitelné zdroje energie.

"Naposledy půjde tuto výhodu využít za zdaňovací období roku 2010, a to i pro dříve zprovozněná zařízení," řekl vlády ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle původního plánu mělo skončit osvobození jen pro nové projekty, zprovozněné od roku 2011.

"Současně se sníží odpisová výhodnost technologické části elektráren. To, co se nyní odpisuje ve druhé a třetí skupině, prodloužíme bez výjimky na 20 let," dodal Kalousek

Vládní záměr ještě musí schválit poslanci i senátoři a podepsat prezident republiky.

„Původně zveřejněný návrh s retroaktivitou nepočítal a zrušení daňového osvobození se mělo vztahovat pouze na nově připojené projekty. To, že se bude týkat i již připojených zdrojů, považujeme za radikální opatření, které zřejmě nezůstane bez odezvy," komentoval vládní rozhodnutí Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Ambruz & Dark  
 
"Existující projekty s osvobozením ve svých business plánech počítaly a investoři se budou cítit poškozeni, o to více, pokud by navrhovaná změna měla vliv na již sjednané podmínky financování ze strany bank. Zatím žádný z návrhů snažících se omezit fotovoltaiku neměl retroaktivní charakter," dodává Hrnčíř.

 

Právě se děje

Další zprávy