Povodňová daň ve vládě prošla, nižší sleva na dítě ne

Petr Kučera Petr Kučera
22. 9. 2010 22:20
Od každého, kdo platí daně, si stát vezme stovku měsíčně navíc
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda ve středu schválila takzvanou povodňovou daň. Druhý z návrhů ministra financí Miroslava Kalouska - nižší daňová sleva na dítě - ale neprošel.

Pokud návrh podle očekávání schválí i Parlament, zaplatí lidé na daních o stokorunu měsíčně navíc oproti nynějšku.

Klesne totiž sleva na poplatníka, a to z dosavadních 24 840 na 23 640 korun ročně, tedy o stovku měsíčně. Slevu využívá každý, kdo má zdanitelné příjmy.

Ministerstvo financí odhaduje, že nižší sleva na poplatníka přinese do rozpočtu zhruba 4,6 miliardy korun v roce 2011.

Jen pro rok 2011, pak možná úplně jinak

Na chystané snížení slevy na poplatníka i slevy na dítě upozornil už v srpnu jako první online deník Aktuálně.cz.

Jako důvod pro snížení slevy ministerstvo původně uvádělo jen "snížení fiskálního napětí v naplňování rozpočtu" - zjednodušeně řečeno tedy vylepšení státního rozpočtu. Pár hodin poté, co o návrhu informoval online deník Aktuálně.cz, upřesnil ministr financí Miroslav Kalousek, že takto vybrané peníze by měly putovat do zvláštní položky v rozpočtu, určené na protipovodňová opatření a odstraňování škod po záplavách.

Kalousek už dříve avizoval, že nižší sleva bude platit jen v roce 2011. S touto podmínkou nyní návrh schválili i koaliční partneři ve vládě.

Neznamená to ale, že se pak vrátí na letošní vyšší úroveň. Od roku 2012 by totiž měl platit zcela nový zákon o daních z příjmů, který má mimo jiné zrušit řadu dosavadních výjimek a celý systém zásadně zjednodušit. O konkrétních hodnotách různých "slev" je zatím podle Kalouska předčasné hovořit.

Sleva pro rodiče neklesne

Kalousek navrhoval, aby od ledna kleslo i daňové zvýhodnění na každé vyživované dítě, a to o 240 korun ročně (20 korun měsíčně). Roční sleva by se tak snížila z dosavadních 11 604 korun na 11 364 korun (slevu si může odečíst vždy jen jeden z rodičů ve společné domácnosti).

Podle ministerstva jde o kompenzaci za nedávné zrušení poplatků u lékaře (za děti). Topolánkova vláda od roku 2008 totiž slevu na dítě výrazně zvýšila, mimo jiné právě kvůli zavedení regulačních poplatků. "Snížení o 240 korun ročně odpovídá zhruba osmi návštěvám u lékaře," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento návrh ale ve vládě neprošel. Už dříve se k očekávaným kritikům - například z řad odborů či ČSSD - se v připomínkovém řízení přidalo například i ministerstvo práce a sociálních věcí, vedené Kalouskovým kolegou z TOP 09 Jaromírem Drábkem.

"Snížení daňového zvýhodnění na vyživované dítě je v rozporu s programovým prohlášením vlády," upozornilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Vláda sice plánuje zrušit většinu stávajících daňových výjimek, ale "s výjimkou podpory vědy a výzkumu, rodin s dětmi, odpovědnosti vůči slabým a potřebným, vlastního bydlení a odpovědnosti vůči vlastnímu vzdělání a stáří."

Také takzvaná Bezděkova komise k reformě důchodového systému, jejíž závěry se koalice zavázala "v co nejvyšší možné míře respektovat", doporučuje naopak "zvýšit celkovou podporu státu rodinám s dětmi v oblasti daní a dostupnosti s rodinou spojených služeb".

Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Jak ministr Kalousek přišel na povodňovou stokorunu
Konec výhod u hypoték? Zaplatíte o tisícovky vyšší daň
Firmy přijdou o slevu na postižené, prý ji zneužívají
 

Právě se děje

Další zprávy