Stát přijde o další stamiliony, musí platit za pokuty

Tomáš Fránek
22. 9. 2010 15:00
Soud rozhodl, že stát musí platit úroky za peníze, které vybral na neplatných pokutách
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Stát bude muset vydat další stamiliony korun - prohrává totiž spory s firmami, kterým dal neplatné pokuty a jejich peníze několik let ležely na účtech státu.

Nejvyšší správní soud tak rozhodl spor mezi Českomoravskou stavební spořitelnou a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Spořitelna byla jedou z pokutovaných firem, sankci ale zrušil soud. A stavební spořitelna chce zpět i úroky z peněz, které ležely na účtech státu.

Pokuta pro spořitelnu byla původně 228 milionů, nakonec byla snížena na 20,5 milionu. Soud nakonec pokutu zrušil úplně.

Firem je víc

Firem, kterým Úřad pro ochranu hospodářské soutěže neoprávněně uložil mnohamilionovou pokutu, již pak musel vrátit, jsou desítky. Sedm z nich se ale už obrátilo na soud, a pokud budou všechny úspěšné, bude jim stát muset vyplatit asi dvě stě milionů korun.

O peníze už požádaly společnosti Shell, Lukoil, OMV, Telefónica a dvojice strojírenských gigaqntů Mitsubishi a Hitachi. Shell podobně jako Českomoravská stavební spořitelna u soudu už uspěl.

Telefónica například vyčíslila ušlé úroky na 76 milionů korun.

Antimonopolní úřad se u soudu bránil tím, že postupoval přesně podle zákona, firmy tak na peníze za úroky nárok nemají. "Pro vracení úroků není žádný důvod, hned jak se úřad dozvěděl o zrušení pokuty, pokutu vrátil," uvedli zástupci úřadu ve stížnosti k soudu.

Podle úřadu nevznikl přeplatek na pokutě jeho zaviněním, postupoval legálně a neměl by být za své počínání nepřiměřeně trestán. Úřad podpořilo i Ministerstvo financí, podle kterého není antimonopolní úřad správcem daně a má povinnost pokutu pouze vrátit, nemá ale platit úroky z prodlení.

Musí dostat peníze zpět

Podle Nejvyššího správního soudu ale jednoznačně firmy nárok na zaplacení úroků mají. Podle soudců je úrok z neoprávněné vybrané pokuty vlastně ekonomickou náhradou za nemožnost disponovat finančními prostředky.

A úrok se počítá za celou dobu, kdy firmy nemohly s penězi disponovat. "Ekonomická náhrada náleží za celou dobu, po kterou neměl povinný možnost s touto finanční částkou disponovat," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu vedený Lenkou Kaniovou.

Antimonopolní úřad se pdole soudců nemůže bránit tím, že postupoval přiměřeně. "Soud zdůrazňuje, že oprávnění žalovaného (antimonopolního úřadu) k rozhodování o ukládání pokut za narušení hospodářské soutěže je nutně spojeno s jeho odpovědností za výsledek vlastní rozhodovací činnosti," dodali soudci.

Podle nich je nesprávné i stanovisko ministerstva financí, podle kterého má úřad pouze pokuty vracet. "Uvedený názor považuje soud za zcela mylný," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy