Připravte si 114 310 Kč ročně. Nutné! Je to váš důchod

Zdeněk John
22. 9. 2010 9:23
Penzijní společnosti a Deloitte spočítaly, jak velký schodek je v penzijních systémech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Každý obyvatel České republiky, který odejde do důchodu v letech 2011 až 2051, by si měl v průměru ušetřit částku 114310 korun ročně, aby se pak nemusel smířit s výrazně nižší životní úrovní, a to i za předpokladu, že stát provede penzijní reformu.

Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky zveřejnila společnost Aviva, evropská pojišťovací skupina.

Schodek v úsporách na penze v celé Evropě podle ní činí 1,9 bilionů eur, tedy v přepočtu 47 bilionů korun. V České republice tento roční schodek činí 628,7 miliard korun.

Pro Avivu studi vypracovala poradenská společnost Deloitte. Analýza ukazuje existenci schodku mezi důchodovým zabezpečením, které budou lidé odcházející do důchodu (2011-2051) potřebovat k zajištění přiměřené životní úrovně (70 % příjmů před odchodem do penze) a výší penze, kterou mohou momentálně očekávat.

Největší rozdíly z pohledu jednotlivých zemí jsou ve Velké Británii, Francii, Německu a Španělsku.

Země bývalého východního bloku jsou na tom opticky lépe, například Česká republika zaujímá čtvrté místo za Litvou, Maďarskem a Irskem.

Je to způsobeno zejména menším počtem obyvatel a celkově nižšími příjmy v produktivním věku ve srovnání se západoevropskými zeměmi.

Důležitým faktorem je dále mnohem rychlejší stárnutí evropské populace. Podle odhadů se poměr důchodců k aktivním pracujícím změní z 1:4 v roce 2010 na 1:2 v roce 2060. Pro generaci dnešních třicátníků a čtyřicátníků to znamená, že nebudou moci spoléhat na státní penze.

"Kvůli demografickým změnám, jimiž prochází nejen Česká republika, je situace ve financování důchodů dlouhodobě neudržitelná. Lidé, kteří budou odcházet do důchodu v příštích deseti letech, si budou muset na penzi naspořit výrazně větší množství finančních prostředků než mladší ročníky," varuje Jiří Schneller, generální ředitel společnosti Aviva. „Například současní čtyřicátníci si musí připravit více než 52 tisíc korun ročně. Pokud se jim to nepodaří, budou muset pracovat výrazně déle, nebo se v důchodu smířit s podstatně nižší životní úrovní," doplňuje Schneller.

Téměř polovina občanů České republiky si zatím vůbec nespoří na stáří nad rámec povinných odvodů státu na důchodové pojištění. Ukázal to průzkum, který letos v létě provedla agentura Factum Invenio pro ČSOB. Nějakou formou si na stáří spoří 52 procent obyvatel. Dalších 22 procent si nespoří proto, že nemá peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy