Brusel našel nečekaně miliardu eur. Nikdo o ní nevěděl

Tomáš Fránek
21. 9. 2010 16:25
Komise nalezené peníze pošle na boj s chudobou
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel - Vypadá to, že evropští strážci pokladny Evropské unie nemají tak úplně přehled o všech penězích v rozpočtu.

Při kontrole unijního rozpočtu, který je 123 miliard eur za rok, se totiž objevila miliarda eur, která dosud neměla žádné využití. "Děláme vždy přehled nevyužitých peněz a teď jsme zjistili, že je k dispozici určitá suma," uvedl mluvčí komise.

Rozpočet unie se kvůli nalezené miliardě nijak měnit nemusí, peníze půjdou na pomoc chudým.

Ženám i na kanalizaci

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso proto na summitu Organizace spojených národů v New Yorku oznámí, že miliardu eur pošle unie na splnění takzvaného cíle tisíciletí.

To je pomoc pro chudé země světa na boj proti hladu, zdravotní péči pro matky nebo výstavbu kanalizace. Peníze půjdou do chudých zemí přes Evropský rozvojový fond.

Rozdělování miliard z peněz, kterými disponuje Evropské komise, je čas od čase terčem kritiky.

Financial Times tak například napsaly, že takzvaný globalizační fond v posledních 11 měsících vyplatil žadatelům jen 140 milionů eur (zhruba 3,5 miliardy korun), k dispozici přitom měl zhruba dvě miliardy eur (asi 50 miliard korun).

Podle Financial Times se případné žádosti z fondu potýkají s obrovskou byrokracií. Vyřízení jedné takové žádosti trvá zhruba deset měsíců a peníze tak mohou k potřebným doputovat v době, kdy už nejsou vůbec potřeba. Z přidělených 140 milionů eur se takto zpět do Bruselu vrátilo celkem 26 milionů eur (asi 650 milionů korun).

Někdy to nevyjde

Bývalý český eurokomisař Vladimír Špidla odmítl, že by fond Evropské unie na pomoc propuštěným zaměstnancům totálně selhal. Fond, za jehož vznikem v roce 2007 stál i Špidla podle českého politika pomohl statisícům lidí například ve Španělsku či Irsku.

"Je to propagandistický fond. Byl vytvořen šéfem Evropské komise José Barrosem, aby mohl říkat, že utrácí peníze na sociální problémy, aniž by se tak ve skutečnosti stalo. Je to smutný příběh," uvedl socialistický europoslanec Miguel Portas, který pro Evropský parlament připravil kritickou zprávu o fungování fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy