Dobešovy čistky ohrožují 50 miliard dotací z Bruselu

Karel Toman
21. 9. 2010 20:10
Obří balík peněz, který měl modernizovat českou ekonomiku, nebude mít kdo spravovat
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zhruba 50 miliard korun evropských dotací na výzkum a inovace, je podle expertů ohroženo. Na vině je podle nich ministr školství Josef Dobeš.

Od jeho červencového nástupu do úřadu se podle kritiků skoro zastavilo čerpání dotací. Personální zemětřesení kolem odvolání uznávaného šéfa rezortního odboru evropských fondů Jana Vituly (TOP 09) potíže prohlubuje.

Ministerstvo tvrdí, že vše je v pořádku. "Čerpání peněz z fondů EU není ohroženo, naopak by se proces čerpání měl zrychlit," vzkázal ministr Dobeš po svém mluvčím Václavu Koukolíčkovi.

Podle kritiků ale naopak resort pod Dobešovým vedením opakuje chyby někdejší ministryně Dany Kuchtové, za níž nabralo čerpání dotací až dvouleté zpoždění. Právě Dobešovým předchůdcem Odřejem Liškou jmenovaný Vitula přitom manko pomohl dohnat a sám byl kandidátem TOP 09 na ministra školství.

"Po opakovaném rozvratu bude prakticky nemožné nové zpoždění dohonit a prostředky bude nutné do Bruselu vracet," varuje manažer Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje Petr Chládek. Vážně ohrožen je tak podle něj Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (OPVaVpI), kde je vyčleněno přes dvě miliardy euro, tedy asi 50 miliard korun.

Ve hře je konkurenceschopnost ekonomiky

"Existuje vysoká pravděpodobnost, že Evropská komise program zastaví," varuje Chládek. Důvodem je podle kritiků to, že na ministerstvu nebude dost lidí, kteří by s Evropskou komisí celý hodnotící proces vyjednali.

"To je velmi přesné hodnocení" souhlasí místopředseda Rady vysokých škol a děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně Jiří Zlatuška.

Potvrzuje to i jeden z úředníků, kteří na protest proti Vitulovu odvolání odstoupili. "Už dřív jsme to tak tak zvládali. Rozvrat ale pokračuje a dochází k masivnímu odlivu lidí. Ti, co neodešli, si hledají místo jinde," tvrdí muž, který si kvůli údajným "nevybíravým metodám" na ministerstvu nepřál být jmenován.

Podle expertů tak visí otazník nad samotným směřováním české ekonomiky.

S koncem programu OPVaVpI  by podle Chládka padl plán stavby 15 špičkových výzkumných center při vysokých školách známých pod zkratkami CETOCOEN, NETME, BIOMEDREG a mnoha jiných, které už mají slíbeny dotace celkem přes osm miliard.

Ohroženy jsou ale teprve rozjednané a mnohem větší a projekty jako ELLI Laser v Panenských Břežanech za 6 miliard, BIOCEV ve Vestci u Prahy za 2,5 miliardy, ostravské IT4 Innovation za dvě miliardy, či brněnský CEITEC a ICRC za pět respektive tři miliardy.

Všechny tyto projekty přitom EU dotuje z 85 %.

Kritika vlády zní i z krajů

"Česká republika tím přijde o historickou příležitost posunout ekonomiku kvalitativně úplně někam jinam," dodává Chládek.

Dobešovy kroky mohou "zmařit naši společnou snahu o kvalitativní posun vysokých škol ke globální konkurenceschopnosti a budoucí prosperitě," uvedla v podobném duchu v reakci na Vitulovo odvolání také Rada vysokých škol..

V krátké době je to už druhá tvrdá kritika způsobu, jakým vláda zachází s posledním balíkem velkých peněz, kterými může české ekonomice pomoci - s evropskými dotacemi. Tu první přednesly kraje, kterým vadí plán vlády zrušit 7,5 % podíl státu na spolufinancování evropských dotací z Regionálních operačních programů.

V grafice se můžete podívat na příklady ohrožených projektů v krajích

Ministerstvo školství ale výtky odmítá.

"Již během minulého týdne byl nový vrchní ředitel Jaroslav Kuba a první náměstek Kryštof Hajn v Bruselu, kde se se všemi zainteresovanými osobami setkali. Vše jim bylo vysvětleno a setkalo se to s pochopením. Sami v Bruselu říkají, že v evropských fondech jsou problémy," tvrdí mluvčí ministerstva Václav Koukolíček

"Mělo by dojít i k lepšímu řízení lidí v sekci 4 (sekce strukturálních fondů, kterou donedávna vedl Jan Vitula pozn. red.). Právě manažerské selhání a neschopnost řídit velkou skupinu lidí bylo příčinou problémů," hájí Dobešovy kroky.

Lidé z oboru o tom ale pochybují. Okruh odborníků na evropské dotace je totiž v Česku omezený a těch kteří nepracují v soukromé sféře a vyznají se ve školství a inovacích je hodně málo.

Bývalý úředník: Rozvrat na ministerstvu pokračuje

Dobrovolný odchod asi desítky špičkových úředníků na protest proti Vitulovu odvolání a petice proti "netransparentnímu" propouštění, kterou lidé ze sekce Dobešovi poslali 14. září navíc ukázaly, že chuť těchto odborníků pracovat pro nestálé ministerstvo má své meze.

Ze Sekce řízení operačních programů EU navíc Dobeš propustil 16 lidí ve zkušební době a celkem tak odbor zeštíhlil skoro o třetinu navzdory doporučení Evropské komise tuto vytíženou "sekci 4" rozšířit.

"Z odboru administrace projektů odchází sedm lidí, což je asi třetina," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z desítky úředníků, kteří podali výpověď dobrovolně. Zaškolení nových úředníků může podle něj trvat i čtvrt roku.

"Když budu optimista, dá se to dohromady tak za tři čtvrtě roku," řekl bývalý úředník. Také on trvá na tom, že to může být pozdě a že Dobešovy personální kroky tak existenci programu VaVpI skutečně ohrožují.

"Na ministerstvu nebudou odborníci, kteří celý hodnotící proces s Evropskou komisí vyjednají," domnívá se manažer Chládek.

Zlatuška: Škody mohou být nevratné

Foto: Aktuálně.cz

Podle kritiků zpomalil Dobeš čerpání hlavně tím, že zavedl zvláštní režim, kdy standardní úřední kolečko každého projektu nově zakončuje přezkoumání vedením rezortu.

"Došlo k prodlevám v jednání kolem projektů, což zpoždění v čerpání peněz téměř jistě spíš prohloubí," tvrdí místopředseda Rady vysokých škol děkan Zlatuška.

Příjemci dotací (tedy hlavně vysoké školy) ale musejí dodržet s projekty spojené termíny. To je už teď může dostat do potíží.

"Investovali nemalé prostředky do přípravy projektů včetně stavebních povolení, někteří si vzali úvěry, které budou nuceni splácet a přeúvěrovat," vysvětluje Chládek z Jihomoravského inovačního centra.

"S ohledem na blížící se konec období, ve kterém je možné finanční prostředky čerpat, mohou být tentokrát způsobené škody opravdu nevratné," tvrdí Zlatuška.

Kritici navíc zpochybňují i důvody, kterými Dobeš propouštění zdůvodnil. Když oznamoval záměr snížit počet zaměstnanců evropské sekce, argumentoval úsporami v rozpočtu úřadu. Plat propuštěných úředníků ale platila z 85 % EU.

"U nás musíte škrtnout šest až sedm lidí, abyste vůči státnímu rozpočtu udělal stejnou úsporu jako při propuštění kmenového zaměstnance ministerstva," vypočítává úředník, který dal ze zmíněné sekce dobrovolně výpověď.

"Vysvětlení, že se jedná o kroky v důsledku personálního auditu nepůsobí důvěryhodně," potvrzuje Zlatuška.

 

Právě se děje

Další zprávy