Export klesá nebo stagnuje, tvrdí dvě třetiny vývozců

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 9. 2010 15:25
Vývozci by měli zaměřit na nové země a postupy, radí expert.
Vývozci by se podle odborníků měli zaměřit na nové země a nespoléhat tolik na konkurování nízkou cenou.
Vývozci by se podle odborníků měli zaměřit na nové země a nespoléhat tolik na konkurování nízkou cenou. | Foto: Pavel Baroch

Praha - Přílišné spoléhání na tradice a nízkou cenu a malá chuť pronikat na rozvíjející se trhy. Podle společnosti HSBC jsou to největší nešvary českých vývozců.

V průzkumu, který pro banku provedla společnost Aspectio Research, navíc dvě třetiny respondentů odpověděly, že ve srovnání s loňským rokem letos export poklesl nebo stagnuje.

"Téměř čtvrtina exportních společností spatřuje svou hlavní konkurenční výhodu v tradici českého exportu a obdobný počet v nižší ceně, než jakou nabízí zahraniční konkurence. Do budoucna se ale musí zaměřit jiným směrem. Je zřejmé, že tradice českého exportu ztrácí svou konkurenční výhodu a nízká cena je dlouhodobě neudržitelná," uvedl Tomáš Nymburský z HSBC Bank plc - pobočka Praha.

Jen čtvrtina chce vyvážet mimo unii

Podle něj jsou čeští vývozci příliš závislí na odbytu v Evropské unii a málo se orientují na rozvíjející se trhy. O vývozu mimo Unii uvažuje pouze 23 procent dotázaných.

Banka považuje za strategické země pro české exportéry především Čínu, Indii, státy Latinské Ameriky, Vietnam nebo Kazachstán.

V řadě asijských zemích ale Češi nemohou konkurovat svou cenou a proto by se podle odborníků měli více zaměřit na inovace a nová technologická řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy