Češi v krizi nepolevili, brali dluhy i za úrok 500 %

Tomáš Fránek
22. 9. 2010 6:00
Většina nebankovních společností v Česku krizi ve svých ziscích téměř nepocítila.
Češi si sice dál půjčují, ale na důležitější věci než dřív. Namísto dovolené na rekonstrukci bytu.
Češi si sice dál půjčují, ale na důležitější věci než dřív. Namísto dovolené na rekonstrukci bytu. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Strach z krize, ze ztráty zaměstnání anebo z nezvladatelného zadlužení je pryč, zdá se z čísel, k nimž se v oficiálních uzávěrkách přiznávají společnosti půjčující na velmi vysoký úrok.

Provident Financial, který půjčuje nejvíc krátkodobých hotovostí domácnostem, vykázal podle účetní uzávěrky loni zisk ve výši 480 milionů korun. Je to sice nejhorší výsledek za poslední čtyři roky, letošní čísla ale už opět ukazují růst.

Provident není zdaleka sám. Zisky splátkových firem specializujících se na krátkodobé půjčky se počítají ve stamilionech a počet klientů, kteří si peníze půjčují, roste.

Providentu za prvních šest měsíců v Česku a na Slovensku přibylo meziročně o 2,4 procenta zákazníků - na 383 tisíc. Objem poskytnutých půjček stoupl ještě víc, o 8,5 procenta na 2,5 miliardy korun.

"Ekonomické podmínky a důvěra spotřebitelů v Česku a na Slovensku se v první polovině roku 2010 průběžně zlepšovaly. Český a slovenský Provident Financial je v dobré formě a předpokládáme zde další růst," uvedla společnost.

Lidi neodrazuje ani to, že půjčené peníze jsou nesmírně drahé.

Server motejlek.com spočítal, že půjčky jsou spojeny s roční procentuální sazbou nákladů až 512,59 procent. V nejlepším případě se dostanou na 224,28 procent.

Pozadu nezůstávají ani další firmy, které půjčují "rychlé" peníze, další velký hráč na trhu krátkodobých půjček, společnost Profi Credit měla za loňský rok zisk ve výši 205 milionů korun.

O rok dřív firma vydělala víc, pokles v krizovém roce však není nijak výrazný.

Splátkové firmy i přes neutuchající zájem lidí o půjčování peněz přesto cítí v postoji zákazníků změny.

Češi se totiž stali mnohem obezřetnějšími a přestali si půjčovat na dovolenou nebo zábavu. Začali žádat o úvěry hlavně na důležité věci, jako je třeba rekonstrukce bytu.

"Češi teď přistupují k půjčování peněz velmi zodpovědně. Průměrná výše hotovostní osobní půjčky se zvýšila na 150 000 korun a klienti investují tyto prostředky do dlouhodobých projektů, rekonstrukcí, renovací. Klesá objem půjček na dovolenou a další podobné, neúčelové a krátkodobé projekty," řekl ČTK mluvčí společnosti Cetelem Martin Malý.

Navíc vše nasvědčuje tomu, že přestal růst objem nesplacených úvěrů.

Kvůli drahým úvěrům chtějí měnit zákony i politici.

Sociální demokracie tak ve sněmovně opět předložila návrh, který má pomoci omezit lichvu. ČSSD mimo jiné navrhuje, aby celkový objem sjednaných smluvních pokut nesměl překročit objem poskytnutého úvěru. S obdobným návrhem přišla ČSSD již loni na jaře, poslanci ho ale do voleb nestihli schválit. Současný návrh také počítá s omezením nejvyšší možné výše tzv. roční procentní sazby nákladů.

 

Právě se děje

Další zprávy