EK: Vysílače uvolněné digitalizací poslouží internetu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
20. 9. 2010 13:53
Vysílače analogového televizního signálu by měli převzít operátoři.
Digitalizace televizního vysílání by měla skončit s rokem 2012. Ilustrační foto.
Digitalizace televizního vysílání by měla skončit s rokem 2012. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Brusel - Jeden po druhém se v Česku vypínají vysílače, až dosud využívané k přenosu analogového televizního vysílání.

V budoucnu by však mohly znovu ožít, podle návrhu Evropské komise by je totiž od roku 2013, tedy po dokončení digitalizace vysílání, mohli využívat telekomunikační operátoři k šíření rychlého internetu.

Využití uvolněných frekvencí by mělo pomoci připojit k rychlému internetu i Evropany z nejodlehlejších venkovských oblastí.

Evropská komise plánuje pokrytí prakticky celého území Unie internetem do roku 2013, do roku 2020 by mělo jít o vysokorychlostní sítě, které přenáší data rychleji než 30 megabitů za vteřinu. Přitom nejméně polovina lidí by měla mít k dispozici síť o rychlosti 100 megabitů za vteřinu.

Náklady na takové pokrytí vyjdou podle Komise na 180 až 270 miliard eur. Na konci loňského roku mělo možnost připojení k internetu v průměru kolem 94 procent Evropanů, avšak v zemědělských a dalších odlehlých oblastech to bylo méně než 80 procent.

Česká státní pokladna by na takzvané digitální dividendě, tedy uvolněných kmitočtech po analogovém vysílání, měla vydělat miliardy korun. Český telekomunikační úřad hodlá kmitočty v pásmu 800 MHZ a další frekvence v pásmech 1800 a 2600 MHz nabídnout příští rok v aukci.

Dřív než plán Evropské komise vstoupí v platnost, musí jej schválit členské země i europarlament.

 

 

Právě se děje

Další zprávy