Méně si vydělají jen státní zaměstnanci, tvrdí ministr

Tomáš Fránek
19. 9. 2010 13:18
V podnicích a firmách nemají platy podle ministra práce a sociálních věcí klesat
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Platy v českých a moravských firmám by neměly na rozdil od mezd ve státní správě klesat.

Myslí si to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, podle kterého už mzdy ve firmách klesaly kvůli krizi v uplynulých měsících. Uvedl to v České televizi.

S tím ale nesouhlasí poslanec Zdeněk Škromach podle nějž informace z kolektivního vyjednávání ve firmách nasvědčují tomu, že majitelé firem budou tlačit na to, aby mzdy nerostly.

Platy se zvyšovat nebudou

Podobné informace mají odbory. Podle nich snížení platů v nepodnikatelské sféře i další škrcení růstu mezd ve firmách vážně ovlivní příjmovou situaci většiny obyvatelstva. To bude mít přímý dopad do celkovou koupěschopnost.

Hrubá střední mzda v podnikatelské sféře v letošním prvním pololetí meziročně vzrostla ve všech krajích České republiky s výjimkou Pardubického. Tam meziročně klesla o 117 korun na 19 630 korun. Nejvyšší zůstala střední mzda v Praze, vzrostla ovšem o nepatrných osm korun na 27 846 korun.

Ještě loni hrubá střední mzda, která dělí vyplácené platy na dvě stejné poloviny a podle analytiků mnohem více než průměrná mzda odpovídá reálným příjmům obyvatel, vzrostla v pololetí ve firmách v Praze o 801 korun.

Letos některé skupiny v metropoli postihl dokonce pokles mezd. Týká se to jak deseti procent lidí s nejnižším platem, tak 25 procent těch, kteří mají nejvyšší mzdy. Podobný vývoj byl také v Pardubickém kraji. V mnoha dalších krajích sice klesly mzdy těm nejhůře placeným, u nejlépe placených zaměstnanců ale naopak vzrostly.

Praha nad ostatními

Na druhém místě pomyslného žebříčku podle výše hrubé střední mzdy v podnikatelské sféře skončil za Prahou v pololetí Středočeský kraj s 22 511 korunami.

Naopak nejnižší střední mzda byla ve firmách v Karlovarském kraji s mediánem 18 816 korun a Jihočeském kraji s 18 956 korun. Nejvyšší meziroční nárůst zaznamenal Královéhradecký kraj, o 869 korun na 19 786 korun, nejméně si zaměstnanci polepšili právě v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy