Šéf Lesů: Tendr bez anonymních těžařů? Žádný problém

Karel Toman
16. 9. 2010 21:40
Je nejlepší, hájí Svatopluk Sýkora mětodu těžby, kterou NKÚ označil za nevýhodnou
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR
Svatopluk Sýkora, ředitel státního podniku Lesy ČR | Foto: Karel Toman

Praha - Podnik Lesy ČR dnes oficiálně vyhlásil jednoroční tendr na těžbu dřeva ve státních lesích na celý příští rok.

Ředitel podniku Svatopluk Sýkora oznámil, že očekávaná hodnota zakázky je 2,5 miliardy korun. Tendr podle něj poběží podle novely zákona o veřejných zakázkách, takže společnosti s akciemi na majitele, jejichž skutečný vlastník je nezjistitelný, se tendru zúčastnit nemohou.

Více o podmínkách tendru se dočtete zde:

A.cz: Tendr, který dnes Lesy ČR ohlásily, bude vypsán podle nového zákona o veřejných zakázkách. Ten v nich zakazuje účast firmám s akciemi na majitele. Mezi velkými těžařskými firmami jsou takové nejméně tři. Ovlivní to nějak průběh soutěže?

Pro nás to není problém. My se musíme striktně držet zákona. Ten má v současné době tuto dikci a podle ní budeme postupovat. Společnosti s anonymními akciemi jsou z kola ven.

A.cz: Řekl jste, že odteď bude jediným zájmem Lesů ČR jeho ziskovost a ekonomická efektivnost. Zároveň ale realizujete tendr metodou „při pni" (kdy Lesy ČR firmě prodají netříděné dřevo, jak stojí v lese na pařezu). Tu ale Nejvyšší kontrolní úřad označil roku 2004 za pro Lesy ČR nevýhodnou. Jak tomu rozumět?

My jsme nevymysleli nic nového. Tato metoda je aplikovaná od roku 1992, kdy státní podnik vznikl. My pouze reflektujeme  na to, že státní podnik byl zřízen jako správce majetku, což znamená, že nemáme výrobní prostředky. Jsme správce a v podstatě všechny věci si najímáme. To bychom se museli úplně znovu přetvořit, začít ještě víc podnikat a ze správcovské organizace se překlenout na polovýrobní organizaci.

A.cz: Váš někdejší předchůdce Vladimír Dolejský ale roku 2007 za ministra Gandaloviče ujišťoval, že to Lesy ČR dokáží.

To je věc zadání. Zvládnout se to samozřejmě dá, ale myslím, že v dnešní době to není správné. Ten model jednoznačně nevýhodnější, museli bychom investovat obrovské prostředky do technologií, ploch a tak dále.

A.cz: Někteří dřevozpracovatelé tvrdí, že zmenšením počtu územních celků, na které tendry vypíšete, se zvětší obhospodařovaná plocha jednotlivých celků, a to že zase nahrává několika málo velkým firmám. Zatímco ty malé takový postup odrovná. Co vy na to?

Tuto výtku považujeme za bezpředmětnou, protože velikost jednotek se pohybuje od 700 do 20 tisíc hektarů takže jakákoliv dřevařská společnost jakékoliv velikosti si tam svou zakázku najde.

A.cz: Do začátku roku 2011 moc času nezbývá. Stihnou Lesy ČR vítěze tendrů vybrat?

My jsme přesvědčeni, že to do konce roku stihneme a výsledky předáme správcům na jednotlivých územních jednotkách. Pokud by se to z nějakého důvodu nepovedlo a vznikla nějaká prodleva, máme nástroje ne to, aby se práce v lesích nezastavily. Jsou to například zkrácená výběrová řízení. Všechno je to v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

 

Právě se děje

Další zprávy