Lesy vyhlásily tendr, tajné akciovky k miliardám nesmí

Karel Toman
16. 9. 2010 12:50
Uchazeči budou muset ručit dvěma procenty hodnoty zakázky splatné do 45 dní
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků.
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní podnik Lesy ČR dnes na centrální adresu veřejných zakázek poslal zadání tendru na těžbu státního dříví na rok 2011.

Tendr platí podle současného zákona o veřejných zakázkách. "Společnosti s akciemi na majitele jsou tedy z kola ven," prohlásil ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Aktuálně.cz před časem informovalo, že mezi největšími těžařskými firmami v Česku jsou takové tři: LST Trhanov, Opavská lesní a Uniles. Z velkých firem by se naopak tendru mohly ihned zúčastnit akciovky Less a Wotan s akciemi na jméno a "eseróčko" Solitera. Podle Lesů ČR ale na zakázku dosáhnou i menší firmy.

Hodnota zakázky se podle Lesů ČR pohybuje kolem 2,5 miliardy korun, i když konečnou cenu přinese až výsledek soutěže. Ta proběhne jednokolovou metodou a jejím hlavním kritériem bude právě cena.

Zakázka má být podle ředitele Sýkory pro podnik maximálně výhodná. Také proto Lesy ČR slíbily ukončit smluvní vztahy s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, přes kterou se obchod se státním dřevem dosud odehrával z 90 procent. "Nejsou pro nás výhodné," zdůvodnil krok šéf Lesů ČR.

Metoda těžby se nezmění

Potvrdil také, že zakázka bude komplexní, rozdělená na 108 částí podle hospodářských celků státního podniku a že těžba bude probíhat metodou "při pni" - neboli neroztříděného dřeva samotným těžařským firmám.

Podle Lesů ČR je to metoda jediná možná. "Je to jediná možnost, jak v souladu se zákonem zajistit pokračování prací v lesích bez jejich přerušení po 1. lednu 2011," napsaly Lesy ČR ve zprávě k dnešní tiskové konferenci.

Tato kritéria tendru však opakovaně kritizovaly hlavně ekologické organizace i někteří dřevozpracovatelé, podle kterých je tato metoda těžby pro stát nevýhodná a vysoce ztrátová.

Zmenšení počtu celků navíc podle kritiků zvětší obhospodařovaná území, což údajně nahrává velkým firmám.

To ale vedení podniku odmítá. "Celky teď mají velikost od 700 do 20 tisíc hektarů a každý ze soutěžících si tak v soutěži svůj celek najde," tvrdí Sýkora.

Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) ale deklarovanou hodnotu soutěže zpochybňuje, podle ní je mnohem vyšší. Lesy ČR uváděná hodnota 2,5 miliardy se podle jejího prezidenta Zdeňka Valného týkají jen ceny služeb. Do celkové hodnoty je však podle něj třeba započítat dalších zhruba šest miliard za dřevo, které firmy příští rok vytěží.

Hnutí Duha vypsání tendru označilo za "podtrženou židli důvěryhodnosti vlády". "Nejvyšší kontrolní úřad varoval, že velké dodavatelské firmy kvůli použití obdobného modelu - který motivuje k vyšší těžbě - v minulosti doslova drancovaly lesy. Kácely totiž často více, než podle smlouvy měly, někdy až o 40 %," napsala Duha v reakci na vyhlášení zakázky.  

Uchazeči musí mít garanci v hodnotě 2% zakázky

Zadávací dokumentace tendru na příští rok je rozsáhlá, podle Lesů ČR měří na výšku 85 centimetrů váží 25 kilo. Na centrální adrese se objeví do tří dnů a uchazeči budou mít 40 dní na to, aby se do tendru přihlásili.

Podle pravidel tendru budou uchazeči například muset ručit bankovní garancí ve výši dvou procent hodnoty zakázky splatné do 45 dní, což má ochránit Lesy ČR před jejich případným krachem.

Smluvně garantována bude také povinnost prodat 20 % vytěženého dřeva na otevřeném trhu.

V Česku se vloni vytěžilo 15,5 milionů kubíků dřeva, polovinu z toho v Lesích ČR.

Tendry Lesů ČR pro těžbu od roku 2012 by se podle Sýkory mohly vypsat na delší období.

 

Právě se děje

Další zprávy