Česko má šanci na lepší rating, řekl zástupce Moody's

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 9. 2010 10:49
Bude-li se situace dál zlepšovat, rýsuje se podle agentury Česku a Polsku zvýšení hodnocení.
Nečasova vláda má o důvod víc k úsporám - rýsuje se zlepšení ratingu pro Česko. Ilustrační foto.
Nečasova vláda má o důvod víc k úsporám - rýsuje se zlepšení ratingu pro Česko. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Stockholm - Symbolického poplácání po ramenou se dostalo České republice a Polsku od mezinárodní ratingové agentury Moody's.

Její zástupce Dietmar Hornung prohlásil ve čtvrtek na prezentaci ve Stockholmu, že obě země mají šanci na zvýšení ratingu, pokud se bude jejich ekonomická situace dál zlepšovat. Informovala o tom agentura Reuters.

"Pokud se situace bude zlepšovat, mohlo by to znamenat, že jsou oba státy mírně podhodnocené. Cítíme v Polsku a v České republice tlak na zvýšení ratingu," uvedl Hornung.

Rating od mezinárodních agentur je hlavním vodítkem pro investory, čím lepší má země rating, tím lepší podmínky může vyjednat u úvěrů, protože s ratingem roste i její důvěryhodnost.

Česká republika má v současnosti rating A1 se stabilním výhledem. Agentura Moody's jej naposledy zvýšila v roce 2002, Česko si jej podrželo i v průběhu krize.

Polsko má od stejné agentury rating A2 se stabilním výhledem. Ratingové agentury ale už dříve Poláky varovaly, že k udržení tohoto hodnocení bude zapotřebí reforem.


 

Právě se děje

Další zprávy