Čeští milionáři polskou státní elektrárnu nezískají

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 9. 2010 16:05
Polská vláda nechce svůj podíl prodat holdingu milionářů Kellnera, Křetínského a Tkáče.
Místní PGE má podporu premiéra Donalda Tuska.
Místní PGE má podporu premiéra Donalda Tuska. | Foto: Reuters

Varšava - Energetický a průmyslový holding nejspíš nezíská podíl v polské elektrárenské společnosti Energa, který dosud vlastnil polský stát. Podle agentury Reuters už se polská vláda rozhodla prodat svůj podíl polskému konkurentovi EPH.

Holding, za kterým stojí skupina J&T Patrika Tkáče, PPF Petra Kellnera a miliardář Daniel Křetínský, trumfla s nabídkou společnost Polska Grupa Energetyczna (PGE). Podle agentury Reuters nabídla za 83 procent Energy částku pohybující se okolo osmi miliard zlotých, tedy v přepočtu téměř 50 miliard korun.

"Nabídka PGE byla lepší jak po stránce ceny, tak po stránce podmínek než ta, kterou předložil EPH," citovala agentura nejmenovaný zdroj. Samotné ministerstvo státního pokladu, které privatizaci elektrárenské společnosti zaštiťuje, odmítlo tuto informaci komentovat.

Tento scénář se ale nelíbí polskému antimonopolnímu úřadu. Spojením obou energetických společností by vznikl gigant s větším než čtyřicetiprocentním podílem na výrobě a distribuci elektřiny v Polsku.

Nabídku PGE v úterý podpořil i premiér Donald Tusk, který prohlásil, že převzetí Energy touto polskou společností zajistí pokračování nukleárního programu v Polsku. Místní média ale upozorňují,. Že v případě PGE o žádnou privatizaci nejde - i v ní má totiž polský stát svůj podíl.

Energetický a průmyslový holding tím ale s plány v Polsku nekončí. Zájem má podle ČTK také o třetí největší energetickou společnost Enea.


 

Právě se děje

Další zprávy