Reklama s Holubovou musí skončit. ČSOB prý klame lidi

Petr Kučera Petr Kučera, Karel Toman
14. 9. 2010 17:50
Centrální bance vadí, že ČSOB prezentuje Poštovní spořitelnu jako samostatnou banku

Praha- Česká národní banka uložila Československé obchodní bance (ČSOB) pokutu tři miliony korun. Potrestala ji tím za to, že se při nabízení a propagaci služeb pod značkou Poštovní spořitelna dopustila klamavých obchodních praktik.

Propagace podle ČNB působila dojmem, že Poštovní spořitelna je samostatná banka, přitom jde o součást ČSOB..

Centrální banka navíc zakázala ČSOB pokračovat v protiprávním jednání. Zatím je nejasné, co přesně zákaz obsahuje - zda půjde jen o stažení současné reklamní kampaně (zejména s herečkou Evou Holubovou), nebo zda například dočasně zmizí i loga Poštovní spořitelny z poboček, neobsahují-li také zmínku o ČSOB.

"Rozhodnutí ČNB jsme obdrželi těsně před tím, než byla informace o něm zveřejněna. Případné rozhodnutí o navazujících právních krocích - žalobě ke správnímu soudu - učiníme až po důkladném prozkoumání celého dokumentu," řiká mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.

Salátková připomíná, že ČSOB  v rámci bankovních služeb působí na českém trhu pod dvěma značkami, a to ČSOB a Poštovní spořitelna. "Logika rozdělení značek je dána zaměřením na jinou klientelu a distribuci produktů a služeb. Značka Poštovní spořitelna má jinou strukturu produktů, služeb a poplatků než značka ČSOB," zdůrazňuje Salátková.

Klienti využívající služeb Poštovní spořitelny jsou podle mluvčí naprosto přesně informováni o tom, že poskytovatelem bankovních služeb je ČSOB.

"Tato informace se nachází na příslušných webových stránkách, na každé žádosti o kterýkoliv produkt a to i v případě žádostí elektronických, na každém smluvním dokumentu na základě kterého je poskytována klientovi služba, na každém tiskopisu či formuláři používaném při komunikaci mezi klientem a bankou, na každém výpisu z účtu, potvrzení o transakci nebo jiné komunikaci mezi bankou a klientem," upřesňuje mluvčí.

Rozhodnutí ČNB přichází shodou okolností v době, kdy stát tlačí na ČSOB právě kvůli Poštovní spořitelně. Podle nového ministra vnitra Radka Johna (VV) je dosavadní smlouva se státem nevýhodná a ČSOB by mohla platit České poště výrazně víc než dosud. Smlouva platí do roku 2017.

Poštovní spořitelna má přes dva miliony klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy