Ceny v Česku v krizi nepadaly, stát je tlačil vzhůru

Karel Toman
15. 9. 2010 8:57
S nízkou poptávkou by měly ceny klesat, zásahy státu ale poučku postavily na hlavu

Praha - Jednou z výhod krize by měl být pokles cen z důvodu slabé poptávky, tvrdí ekonomické poučky. Dva roky od pádu Lehman Brothers je jasné, že tahle krize byla jiná. Aspoň v Česku.

Ceny během ní naopak o dvě procenta vzrostly, a to hlavně kvůli zásahům státu. Vyplývá to ze srovnání indexu cen v srpnu 2008 a 2010, které provedla společnost Citfin.

"Průměrně se za tuto dobu ceny zvedly o 2,04 %. Nejvíce v posledních dvou letech během krize podražily alkoholické nápoje a tabák: o 11,6 %, zejména kvůli daňovým změnám," vysvětluje analytik Jiří Šimek ze Citfin.

"Na druhém místě je pak oblast bydlení, které podražilo o 8,6 % především kvůli pokračující deregulaci nájemného. O třetí místo se dělí vzdělávání a stravování a ubytování, které podražilo o přibližně 4,5 %," dodal.

Ropa a auta daly učebnicím za pravdu

Nejvíce naopak od začátku globální recese ušetříme v oblasti pošt a telekomunikací hlavně kvůli zlevňování cen telekomunikačních služeb. Druhý největší pokles cen zaznamenala oblast odívání a obuvi, jejíž ceny klesly o téměř 6 %.

Na třetím místě je doprava s poklesem cen o přibližně 5 %. Tomu dopomohl propad cen ropy a pokles cen osobních automobilů, což přesně podle ekonomických pouček přímo souvisí s poklesem poptávky.

Podle Citfinu tak ani krize nezměnila vývoj cen, což potvrzuje jejich srovnání za posledních pět let. Také zde vedou s růstem cen oblasti, kde si stát zachovává velký vliv nad cenami.

Nejvíc za posledních pět let vzrostly ceny v oblasti zdraví, které podražily kvůli poplatkům o 47,2 %. Druhý nejvyšší růst cen zaznamenaly kvůli vyšším daním alkoholické nápoje a tabák (o 37,6 %) a na třetím je s pokračující deregulací nájemného bydlení s růstem o 32,6 %.

 

Právě se děje

Další zprávy