Rozdíl mezi Prahou a Bruntálem? V útratách až 80 tisíc

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 9. 2010 15:50
Lidé ve velkých městech mají k dispozici stále víc peněz, ti v malých obcích zase méně.
Kupní síla v regionech odpovídá průměrnému platu i výšce nezaměstnanosti.
Kupní síla v regionech odpovídá průměrnému platu i výšce nezaměstnanosti. | Foto: Incoma

Brno - Bohatým dávat a chudým brát. Převrácené heslo lidových hrdinů přinesla do České republiky ekonomická recese. Naznačují to údaje o kupní síle obyvatel v jednotlivých částech Česka.

Podle pravidelné studie společnosti Incoma GfK se od loňského roku nůžky mezi nejbohatšími a nejchudšími městy opět o něco rozevřely.

"V porovnání s loňskými výsledky studie můžeme sledovat mírné zvyšování regionálních rozdílů v úrovni kupní síly. Praha posílila svůj 'náskok', na druhou stranu hospodářsky slabší regiony navýšily svůj propad oproti průměrným hodnotám. Samozřejmě daní za nadstandardní příjmy jsou i vyšší životní náklady v bohatších územích," uvedla společnost ve své zprávě.

 

V Praze mohou lidé utratit přes 200 tisíc

Tradičně nejvíce peněz mají ročně na útratu obyvatelé Prahy. Jejich kupní síla je podle Incomy 223 tisíc korun ročně. Naopak lidé na nejchudším Bruntálsku mohou v průměru utratit jen 144 tisíc korun ročně.

Nejbohatší a nejchudší

Nejbohatší města
nad 10 tis. obyvatel

1. Hlavní město Praha 223 tis. Kč
2. Říčany 210 tis. Kč
3. Brandýs n. L.-Stará Boleslav 206 tis. Kč
4. Čelákovice 200 tis. Kč
5. Plzeň 189 tis. Kč

Nejchudší města
nad 10 tis. obyvatel

129. Moravská Třebová 146 tis. Kč
130. Havířov 146 tis. Kč
131. Krupka 145 tis. Kč
132. Orlová 143 tis. Kč
133. Karviná 141 tis. Kč

Větší kupní sílu mívají zpravidla lidé, kteří žijí ve velkých městech. V průměru mají ročně k dispozici až o 13 procent vyšší částku než obyvatelé obcí s méně než pěti tisíci obyvateli.

Záleží ovšem i na zeměpisné poloze města nebo vesnice. Obyvatelé srovnatelně velkého Ústí nad Labem a Českých Budějovic se v kupní síle liší o 64 tisíc korun ročně ve prospěch Jihočechů.

Oproti Slovákům a Maďarům jsme na tom lépe

Výzkum kupní síly podle stejných kritérií se koná každoročně v 41 evropských zemích. Ve srovnání s nimi je Česká republika výrazně podprůměrná.

"Průměrný Čech má přibližně o 42 % nižší koupěschopnost v porovnání s průměrnými evropskými hodnotami. Příznivěji vychází nicméně Česko ze srovnání s dalšími zeměmi středoevropského prostoru, tedy Slovensko, Polsko, Maďarsko, kde je koupěschopnost obyvatelstva a domácností ještě nižší než v Česku," uvedl za společnost Incoma Jiří Najman.

 

Právě se děje

Další zprávy